BRAVO! Eusebiu Cristian Toma, nevăzătorul care vede luminița de la capătul tunelului, a devenit student la Conservator!

Botoșăneanul Eusebiu Cristian Toma nu a absolvit bacalaureatul cu nota 10, ca să culeagă laurii și banii oferiți de Ministerul Educației, în schimbul strădaniei de peste ani. Eusebiu (Sebi, cum îi spun prietenii) a trecut examenul maturității cu nota 9,43. A avut aceleași subiecte și a fost notat la fel cu toți ceilalți elevi din toată țara. Doar că Sebi este nevăzător și a susținut toate probele ajutându-se de alfabetul Braille şi de fişiere audio, sub supravegherea profesorilor, desigur.

Eusebiu cântă la 8 instrumente, unele dintre ele greu de abordat chiar de către artiștii profesioniști (caval, cimpoi, clarinet). A absolvit în acest an Liceul Special Moldova Târgu Frumos și, din această toamnă, este student la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași.

Despre admiterea la Conservatorul ieșean, Sebi spune că nu a fost ușoară. Bineînțeles, nu lasă deoparte umorul cu care ne-a obișnuit. "Examenele au fost pe cât de multe, pe atât de dificile, având în vedere faptul că la Conservator nu se intră pe bază de dosar și cel mult pe cât de frumos ești, e o facultate care cere multe lucruri suplimentare, care cere aptitudini pe care doar cine e făcut pentru asta și cine muncește să demonstreze că e făcut pentru asta le poate avea. Însă, cu sprijinul părinților, ajutorul și efortul în același timp considerabil depus de profesorii ce m-au îndrumat către această cale, mi-au făcut vânt în față și am înțeles că se poate lupta contracronometru, dacă ești dispus să dai tot ce ai mai bun".

Eusebiu Cristian Toma nu crede că în România tinerii nu mai au nicio șansă de a se realiza profesional. Doar că este nevoie de încredere în forțele proprii și, mai ales, de a proba prin forța talentului. "Celor ce cred că nu mai există șanse pe la noi de a te împlini profesional, nu le pot spune decât să nu mai plece urechea la tot ce se aude, fiindcă se aud multe, iar multe din mulțimea asta sunt informații false".

Așa a descoperit, de pildă, că la Iași există oameni capabili, profesioniști și deschiși la orice situație. "Zvonurile de care m-am lovit la început, conform cărora cei de la conservator de la Iași sunt închiși, că nu oferă nevăzătorilor șanse de destindere în acest domeniu, chiar dacă sunt talentați. Nu a fost nimic adevărat. Am întâlnit acolo oameni cu suflete nobile, cu un caracter deosebit, gata de a sprijini, de a ajuta, de a fi aproape de cine arată că își dorește într-adevăr să facă muzică".

A ales Iașul pentru că, spune Sebi, i s-a părut drumul mai dificil, mai provocator. "Majoritatea nevăzătorilor pleacă la Cluj. De ce o fac? Fiindcă ceilalți tot acolo s-au dus, fiindcă e mai ușor să calci pe urmele lăsate de alții și să te plângi apoi că în Iași nu e deschidere. Dacă nimeni nu își dă silința să arate și acestui oraș ce pot face nevăzătorii și toți fug de provocări, nu ar trebui să aibă dreptul să spună că în Iași a rămas mentalitatea specifică secolului XX. Eu am vrut să sparg gheața, fiindcă îmi place să mă arunc unde e provocarea mai mare, pentru că vreau să demonstrez că și în Iași se poate, dacă are cine să se afirme".

Dincolo de inteligență, de forța extraordinară și de talentul muzical, Eusebiu Cristian Toma mai are ceva: un simț al umorului bine filtrat în acest păienjeniș al bășcăliei naționale, un spirt fin al ironiei și o uimitoare capacitate de a stârni zâmbetele tuturor.  Umorul este drumul, ne spune Sebi, către luminița de la capătul tunelului. "Umor, ironie, mișto… Mă ajută să văd luminița de la capătul oricărui tunel, de a încerca să dansez cu problemele în loc să mă tot izbesc de ele. Mi-am format caracterul acesta și nu am nimic de regretat. O glumă și în cele mai cumplite situații este mult mai benefică, părerea mea, decât un trebuia să fi făcut așa, sau off, dacă ar fi fost așa. Uneori le exagerez, dar mi-am asumat când mi-am propus să aleg atitudinea aceasta care de ceva timp face parte din mine".

În urmă cu mai bine de un an, îi așezam lui Sebi în față o provocare: ce ar spune dacă ar trebui să ţină un discurs în faţa unei săli întregi despre ei, nevăzătorii? Răspunsul lui pare că s-a împlinit astăzi, când Sebi a ajuns și mai aproape de visul său. "Le-aș explica oamenilor că noi, ca persoane nevăzătoare, avem un avantaj că putem transmite lumii ceea ce simţim noi, emoţii, trăiri, exact cum fac alţii. Prin intermediul artei noi suntem egali cu persoanele care văd, care se consideră normale. Dumnezeu îţi ia ceva, dar îţi dă altceva în schimb. Dacă nu ai vedere, ai în schimb simţurile mai dezvoltate, ai altă concepţie despre viaţă, despre oameni. Şi eu, şi persoanele care apărem pe scenă încercăm să facem ceva, să arătăm că putem fi egali prin ceea ce facem, nu prin faptul că doar dăm din gură, ca în politică. Le-aş explica toate aceste lucruri. Într-un minut le-aş cânta un pic, ca să nu fie doar teorie".

Eusebiu vrea să ajungă un artist care își câștigă singur existența. Nu așteaptă nicio minune, nu răscolește pământul în căutarea unei miraculoase vindecări. "Sincer, o să zâmbesc la fel de mult, fie că o să mă operez sau nu. De multe ori m-am gândit că, dacă vedeam mai bine, poate era altfel, cu ispitele astea din ziua de azi... Nu cred că mai eram eu ce sunt acum", ne spunea glumind ghiduș în urmă cu un an.

Aflați povestea lui Eusebiu aici: EUSEBIU CRISTIAN TOMA: "Dumnezeu nu ne dă ce nu putem duce. Dacă ne-a luat vederea cu siguranţă ne-a dat altceva" FOTO, VIDEO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...