Cadrele didactice botoşănene intră în noul an şcolar cu nemulţumiri

Începerea noului an şcolar nu îi găseşte pe angajaţii din sistemul de învăţământ sub cele mai bune auspicii.

Cadrele didactice botoşănene intră în noul an şcolar cu nemulţumiri

Principala nemulţumire a cadrelor didactice este legată de noua Lege a salarizării în sistemul bugetar, care are prevederi care sunt neclare, după cum susţin liderii sindicali.

Iuliana Nacu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Botoşani, a precizat că în urmă cu câteva zile sindicaliştii din sistem s-au întâlnit cu ministrul Muncii, căruia i-au cerut o serie de explicaţii legate de salarizarea promisă dascălilor prin programul de guvernare.

“A fost înaintată o adresă cu toate nemulţumirile şi nelămuririle din sistem cu acea mărire de 25% care de fapt este o consecinţă a intrării în vigoare a noului Cod Fiscal şi nicidecum o mărire, aşa cum se spune, mărirea efectivă fiind de 3, maxim 4%, neacordarea voucherelor de vacanţă, neplata sumelor datorate prin hotărâri judecătoreşti, inexistenţa regulamentului pentru sporuri. Ceea ce este foarte clar este faptul că acea mărire vehiculată de 25% nu este efectiv mărire, pentru personalul didactic măririle încep abia din luna martie, cu 20%. Domnul ministru al Educaţiei a spus că s-a cerut de la Inspectoratele Şcolare actualizările pentru sumele necesare la hotărârile judecătoreşti şi la dobânzi, că voucherele vor fi prinse în bugetul din 2018, că nu vor fi probleme cu salariile. Sunt foarte multe întrebări. Să ni se spună exact cum se va proceda”, a declarat Iuliana Nacu.

Potrivit liderului SIP, unele prevederi din lege sunt neclare, astfel că se aşteaptă informaţii de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii referitor la sporul de doctorat, salarizarea personalului implicat în proiecte, încadrarea personalului pensionar, calculul sporurilor şi acordarea indemnizaţiei de hrană.

“Am întrebat de ce nu ne putem compara cu alte domenii din sistemul bugetar, mă refer la funcţii similiare, şi răspunsul ministrului Municii a fost să încercăm să ne comparăm cu administraţia locală sau cu alte domenii începând de la anul. E un răspuns care nu a fost foarte clar. Nu putem decât să aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu promisiunile făcute. S-a făcut şi un material în ideea de a se preciza foarte clar cum se aplică Legea 153 pentru mai multe puncte. Avem promisiuni că vor fi trimise în teritoriu aceste precizări. Sunt foarte multe articole de lege cu text relativ neclar”, a mai menţionat liderul SIP Botoşani.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta