Chiar dacă din experiența anilor trecuți, nu toate sumele sunt aprobate de către Consiliile Locale, Iuliana Nacu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar, susține că în eventualitatea unui conflict de muncă unitățile de învățământ vor putea face dovada că au solicitat tot ce este necesar, fiind absolvite de vină.
"Am trimis către sindicatele noastre din școli un material care să ajute la fundamentarea bugetului pentru anul 2018. Trebuie să cuprindă anumite categorii de plăți, iar dacă nu sunt cuprinse nu se dau banii de la Consiliile Locale. În acest material am subliniat și faptul că trebuie să fie cuprinse inclusiv acele vouchere de vacanță care trebuie date până la 30 noiembrie 2018, nu le-ai bugetat nu le poți da. Este foarte clar. Toate celelalte capitole, în afara de plata salariului, sporurile corespunzătoare, bani pentru perfecționarea cadrelor didactice, indemnizație de concediu, de instalare, toate trebuie cuprinse chiar dacă nu întodeauna sunt aprobate de Consiliile Locale. În bugetele făcute de școli întotdeauna se mai taie câte ceva dar trebuie să cerem tot ceea ce avem nevoie", a declarat Iuliana Nacu.
Angajații din sistemul de învățământ așteaptă ca la rectificarea bugetară din luna noiembrie să fie alocate fondurile necesare și pentru plata hotărârilor judecătorești vechi, așa cum li s-a promis.
"Din informații neoficiale știu că sunt pregătiți bani să se dea în procent de 80-90% în noiembrie și restul la începutul anului viitor. Recomandarea noastră este ca unitățile de învățământ să înregistreze bugetul la autoritățile locale fără să diminueze sau să elimine vreun capitol, nicio sumă, pentru că în cazul în care nu sunt onorate aceste sume și există conflicte de muncă școala este absolvită de vină, problema este a celor care nu acordă sumele corespunzătoare conform legislației în vigoare", a mai spus liderul SIP Botoșani.