Pilonul II, borcanul cu miere spre care privesc politicienii. Tu știi câți bani ai strâns în pușculiță?

Până să ne dumirim care sunt intențiile guvernanților atunci când mai scapă în spațiul public încă o amenințare cu desființarea Pilonului II, este bine să știm de ce bani dispunem până în acest moment.

România se află în cădere liberă în ceea ce privește natalitatea, populația cunoscând o scădere considerabilă care se va accentua și în următoarele decenii în lipsa unor politici publice durabile. Dacă adăugăm la acestea și migrația forței de muncă, avem un tablou care dezavantajează complet viitorul pensionarului român. Specialiștii spun că, astăzi, doi angajați susțin o pensie, dar că foarte curând o persoană activă va trebui să susțină doi pensionari.

Pentru a mări marja de siguranță – în condițiile în care statul nu va mai avea capacitatea de a asigura toate pensiile, o parte din contribuția de asigurări sociale a fiecărei persoane este transferată către fondurile de pensii private – cunoscut drept Pilonul II (pensii private obligatorii). Vorbim despre anul 2008, când au fost incluse obligatoriu în Pilonul II persoane sub 35 de ani, în timp ce pentru persoanele sub 45 de ani era opțională aderarea la un fond de pensii private.

Milioane de români (aproape 7 milioane) au contribuit la Pilonul II, astfel că la jumătatea anului 2017 fiecare contributor are în cont, în medie, 1000 de euro, date confirmate de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România. Suma este valabilă dacă luăm în calcul o contribuție constantă calculată la un salariu mediu pe economie. La un salariu de cel puțin 3000 de lei lunar, suma este considerabilă la acest moment. Nu e de mirare, deci, că Pilonul II începe să devină din ce în ce mai atrăgător pentru politicieni, declarațiile răzlețe, aparent dezinteresate (și ulterior infirmate) strecurându-se la anumite intervale de timp în spațiul public.

Cum poți afla câți bani s-au adunat în pușculiță?

În primul rând, dacă nu ați optat pentru un fond anume, ați fost distribuit din oficiu. Aflați această informaţie depunând o cerere la ASF. O persoană angajată trebuie să știe că o parte din contribuţia socială reținută va fi distribuită către fondul de pensii ales şi administrat privat. Mai exact, angajatorul plătește lunar la sistemul publlic 10,5% din salariul brut neimpozitat. 5,1% din această sumă merge către fondurile de pensii private obligatorii, în timp ce o sumă mai mare (5,4%) rămâne la stat. Diferența este că, dacă din banii direcționați către sistemul public se plătesc astăzi pensiile celor care au contribuit în trecut, banii strânşi în contul de la Pilonul II sunt strânşi într-un cont propriu administrat privat și vor ajunge la destinatar odată cu vârsta pensionării.

Însă, până să ne dumirim care sunt intențiile guvernanților atunci când mai scapă în spațiul public încă o amenințare cu desființarea Pilonului II, este bine să știm de ce bani dispunem până în acest moment. Pentru aceasta, trebuie să accesați site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat în România (APAR): http://www.apapr.ro/verifica-ti-pensia-privata.html. Alegeți fondul de care aparțineți și urmați instrucțiunile. De cele mai multe ori, un consilier al fondului vă va contacta și vă va facilita accesul la datele personale. Cu un cont și o parolă, veți putea verifica lunar sumele depuse.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...