Cei sapte milioane de romani care au contribuit din 2008 incoace la pilonul II de pensii (conform legilor in vigoare) in asteptarea unei pensii inmultite de fondurile private de investitii care sa fie incasata prin anii 2030 - 2040, au ajuns sa aiba doua probleme:
Una, evidenta, prin reducerea de la 5,1% la 3,7% a contributiilor.
A doua, mai putin discutata, dar la fel de evidenta.
In primul rand, motivatia diminuarii procentajului contributiilor de la 5,1% la 3,7% pentru ca prelevarea s-ar face dintr-o suma mai mare, nu rezista la testul matematicii elementare. Daca patronul pastreaza costul salarial si se raporteaza 3,7% la 122,75% din fostul brut (cat ar fi noul brut majorat benevol), rezulta ca ar fi fost necesar un nivel de taxare de 4,15%.
De unde a aparut valoarea de 3,7% ramane un mister inca neexplicat celor sapte milioane de persoane ce vor fi afectate. Dupa cum nici nivelul de plecare de 5,1% nu este in regula. Asa cum a fost adoptata legea pensiilor private, el trebuia sa fie acum de 6%. "Tehnocratii" au marit minimal la 5,1% in loc de 5,5%, urmand ca saltul la 6% sa revina guvernului rezultat din alegeri.
Acesta nu a mai marit deloc in 2017 procentajul contributiei la pilonul doi de pensii, afectand in continuare nivelul viitoarelor pensii private. Dar asta nu inseamna ca legea s-a modificat si tinta de 6% a fost redusa la 5,1%. De aceea, dupa mutarea contributiilor la angajat, nivelul la care ar trebui sa ajunga contributia la pilonul doi ar trebui sa fie, perfect legal si fundamentat matematic, 4,89%. Simplificat, ar fi mers, mai degraba nivelul de 5%. Citeste integral Contribuţiile la pilonul doi: Atenție la cursul de schimb și la matematică pe cursdeguvernare.ro...