PERICOL MAXIM la doar câţiva metri de graniţa cu judeţul Botoşani!

Autorităţile din judeÅ£ul BotoÅŸani sunt în alertă maximă iar mai multe localităţi sunt atent supravegheate după ce la doar câÅ£iva metri de graniÅ£a cu judeÅ£ul nostru a fost confirmat un focar de pestă porcină africană

Membrii Comietului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, miercuri, la InstituÅ£ia Prefectului, pentru a adopta planul de măsuri ce trebuie aplicate în zona de supraveghere fiind vorba de localităţile HorodiÅŸtea, EÅŸanca, Bajura, ConceÅŸti, Cuza Vodă, PăltiniÅŸ, Slobozia, Cuzlău ÅŸi Darabani. ApariÅ£ia unui focar de gripă porcină africană pe teritorul României ar însemna o catastrofă pentru economie, după cum susÅ£in autorităţile sanitar-veterinare.

La şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor au fost invitaţi să participe şi primarii, fiind extrem de importantă implicarea autorităţilor locale, dar niciunul nu a dat curs invitaţiei, fiind trimişi puţini reprezentanţi.

“Focarul este la 300 de metri de graniÈ›a cu judeÈ›ul BotoÈ™ani, foarte aproape de localitatea Darabani. Este un focar care a avut 127 de porci în exploataÈ›ie, o exploataÈ›ie nonprofesională. Acest focar implică România prin faptul că zona de protecÈ›ie È™i de supraveghere intră pe teritorul României, ca È™i cum practic noi am fi sub incidenÈ›a acestui focar datorită acestei apropieri foarte mari de graniÈ›a României. Impunem anumite măsuri, având în vedere că noi de un an È™i opt luni ne aflăm în alertă maximă pe pestă porcină africană, nu înseamnă că am făcut rabat la măsurile de restricÈ›ie È™i de informare, dar când vorbim de zona de supravgehere, zona de protecÈ›ie înseamnă alte măsuri È™i înseamnă o atenÈ›ie sporită È™i fortuită pe situaÈ›ia respectivă. În zona Darabani avem două abatoare cu sacrificare porc, unul doar din exploataÈ›ii profesionale, celălalt profesionale È™i non-profesionale. Am anunÈ›at toate primăriile implicate pentru că dumnealor trebuie să se întrunească să ia anumite măsuri. Nu cunoaÈ™tem foarte multe despre acest focar, pentru că nu avem o comunicare cursivă cu Ucraina, nu fac parte din Comunitatea Europeană, È™i atunci se mai întrerupt comunicările. Carnea de porc cu pestă porcină africană nu îmbolnăveÈ™te omul în schimb provoacă pagube economice foarte mari, un focar pe teritoriul țării noastre nu poate să ducă decât la interdicÈ›ii economice, decât la sacrificare sau să ne aflăm într-o situaÈ›ie în care să uităm ce a fost cu carnea de porc cândva”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DirecÅ£iei Sanitar Veterinare ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor (DSVSA) BotoÅŸani.


Grav este că la ora actuală niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale unde sunt localităţi aflate în zona de supraveghere nu au un  spaÅ£iu identificat unde pot fi incinerate animalele dacă apare un focar de pest porcină africană pe teritoriul judeÅ£ului BotoÅŸani deÅŸi DSVSA a făcut numeroase solicitări în acest sens.

DSVSA a transmis notificări către cele două puncte de trecere a frontierei Stânca-CosteÅŸti ÅŸi RădăuÅ£i Prut, către DirecÅ£ia Silvică, AJVPS, toate fondurile de vânătoare, exploataÅ£ii de porcine, Inspectoratului de PoliÅ£ie JudeÅ£ean ÅŸi DirecÅ£iei de Sănătate Publică.

În punctele de trecere a frontierei vor fi intensificate controalele în ceea ce priveÅŸte bagajele călătorilor ÅŸi bagajele personale ale ÅŸoferilor de camioane în vederea confiscării ÅŸi distrugerii tuturor produselor de origine animală. De asemenea, ÅŸi poliÅ£iÅŸtii vor efectua controale mixte în vederea identificării transporturilor de carne ÅŸi produse din carne, dar ÅŸi în târguri în vederea identificării ÅŸi interzicerii comercializării animalelor.

Pentru zona de supraveghere se interzice organizarea partidelor de vânătoare pentru 30 de zile.

ReprezentanÅ£ii DSVSA, împreună cu prefectul Dan Åžlincu, au plecat, miercuri, în judeÅ£, în zonele aflate în aria de supraveghere pentru a discuta cu primarii.

Orice semn de boală pe care cetăţenii îl observă la porcii din exploataÅ£ii trebuie să îl aducă de îndată la cunoÅŸtinÅ£a medicilor veterinari.

Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce adevărate dezastre economice. ApariÅ£ia unui singur caz pe teritoriul ţării ar însemna interdicÅ£ia exportului de carne ÅŸi produse de origine animală timp 12 ani.

Pesta porcină africană este o boală infecÅ£ioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice ÅŸi sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine africane sunt febră ridicată de 40 - 42 grade, înroÅŸirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie ÅŸi moartea subită a animalelor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta