Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații unor salariați!

Angajații care pot fi chemați la serviciu oricând din timpul lor liber vor primi o compensație bănească sau de altă formă, precum pachete de vacanță sau cu diverse servicii.

Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații unor salariați!

   Foto: Profit.ro

În cazul în care este chemat la lucru, angajatul va fi plătit în regim de muncă suplimentară.

Modificarea, care va fi introdusă în Codul Muncii, a fost convenită de patronate și sindicate, conform informațiilor Profit.ro confirmate de ambele părți.

Astfel, în Codul Muncii va fi introdus un articol care va stabili că:  

(1) Pentru perioadele în care salariatul, în timpul său liber, se află la dispoziția angajatorului, putând fi chemat oricând să îndeplinească obligații de serviciu, beneficiază de o compensație bănească.

(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1), compensația poate fi acordată și sub altă formă, prin acordul părților.

(3) Condițiile de acordare și cuantumul compensației se stabilesc prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau contractul individual de muncă, după caz, în condițiile legii.

(4) În situația în care salariatul este chemat la serviciu pentru îndeplinirea obligațiilor de muncă în condițiile alin.(1), activitatea prestată se remunerează în regim de muncă suplimentară.

Alineatul (2) a fost introdus la solicitarea expresă a patronatelor, care au arătat că pot conveni cu angajatul o compensație de altă natură decât cea strict financiară.

Reprezentanții patronatelor au arătat la rândul lor că salariații preferă adesea banilor diverse pachete de vacanță sau pentru alte servicii, în general legate de concediu sau de petrecerea timpului liber.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...