Exista cazuri in care angajatorul este pus in postura de a recupera pagubele produse de salariati. Legea furnizeaza mai multe optiuni astfel incat sa se poata evita apelarea la instantele de judecata - unde procesul poate fi indelungat si costisitor.
Pentru ca un salariat sa fie considerat raspunzator pentru prejudiciul cauzat angajatorului, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- Persoana care a produs prejudiciul sa aiba calitatea de salariat la angajatorul care a fost pagubit (respectiv sa existe un contract individual de munca intre cele doua parti) ;
- Sa existe un prejudiciu in patrimoniul angajatorului;
- Fapta savarsita de salariat sa aiba un caracter ilicit si sa fie savarsita in legatura cu munca sa;
- Intre fapta savarsita de salariat si prejudiciul suferit de angajator sa existe o legatura de cauzalitate;
- Sa fie dovedita vinovatia salariatului.
Recuperarea prejudiciului pe cale amiabila
Astfel, conform normelor legale in vigoare, salariatul raspunde patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. Cand se constata astfel de cazuri, angajatorul poate solicita salariatului in cauza, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Legea nu specifica termenul maxim in care salariatul si angajatorul pot decide, de comun acord, recuperarea pagubei produse de cel dintai, in schimb ofera un termen minim sub care nu se poate cobori. In plus, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.
In caz contrar, nu mai este posibil un acord al partilor cu privire la recuperarea pagubei, pentru intreaga suma fiind nevoie sa se apeleze la alte alternative, respectiv apelarea la instantele de judecata.