Contractul individual de muncă este actul în baza căruia persoanele fizice se obligă să lucreze pentru un angajator în schimbul unui salariu, așa cum prevede Codul muncii. Acesta trebuie încheiat în scris, pe durată determinată sau nedeterminată, și poate fi pentru normă întreagă sau normă parțială.
Salariaților le este permis să muncească la mai mulți angajatori deodată sau chiar să ocupe mai multe funcții la același angajator, astfel că aceștia au dreptul să încheie mai mult de un singur contract individual de muncă. „Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea”, este lămurit în actul normativ, indicându-se, ca excepție, situațiile de incompatibilitate pentru cumulul de funcții.
Însă cam asta este tot ce prevede Codul muncii în ceea ce privește încheierea mai multor contracte individuale. Astfel, așa cum ne-a explicat o specialistă de la Schoenherr & Asociații, salariații nu trebuie să respecte nicio limită legală atunci când vine vorba de numărul de contracte încheiate cu angajatorii.
"Codul muncii nu cuprinde nicio dispoziție expresă cu privire la numărul maxim de contracte individuale de muncă pe care un salariat le poate încheia în același timp, fie la același angajator sau la angajatori diferiți, sau cu privire la numărul de angajatori pentru care poate presta muncă în același timp. Singura prevedere expresă este aceea prin care se acordă oricărui salariat libertatea de a încheia mai multe contracte individuale de muncă, fie la angajatori diferiți, fie chiar în cadrul aceluiași angajator, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea (cumulul de funcții)", a declarat, pentru AvocatNet.ro, Amalia Surugiu, avocat senior.
Totodată, avocata a spus că "nu există, de asemenea, nicio dispoziție expresă care să impună ca numărul de ore total prestat în temeiul mai multor contracte individuale de muncă să nu depășească durata maximă a timpului de muncă". Când vine vorba de timpul de muncă aferent salariaților angajați cu normă întreagă, durata normală este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, cu o limită legală maximă de 48 de ore pe săptămână (în care se includ și eventualele ore suplimentare). Citeste integral pe Avocatnet.ro...