Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi 'pentru' şi şapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal iniţiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulţi parlamentari, arata Agerpres.
Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor şi scutirea pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate.
Preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi 'pentru', cele ale PSD, şi opt împotrivă, ale Opoziţiei.
Reprezentanţii PNL au susţinut varianta iniţială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL şi UDMR au fost respinse.
Potrivit lui Viorel Ştefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligaţia de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era 'undeva la 600 - 650 milioane de euro' iar după implementarea măsurilor, impactul va creşte 'cu încă vreo 300 milioane de euro'.
1.286.149 de persoane încasează pensii mai mici de 2.000 de lei
Un număr de 1.286.149 de persoane încasează venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei şi pentru care se plăteşte impozit, precizează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Astfel, din datele oficiale aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017, persoanele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei au plătit lunar impozite de 62.173.206 lei, echivalentul a 53.4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei.
Ministerul Muncii precizează, totodată, că impozitul mediu lunar se situează la 48 de lei.