Amenzile Fiscului să fie anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a remedia neregulile. Guvernul nu este de acord!

Un proiect de lege prevede că, în lipsa unei consilieri din partea Fiscului și acceptarea unui termen de remediere, de până la 10 zile, sancțiunile dispuse de inspectorii Fiscului vor fi anulate. Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia finală aparținând în acest caz parlamentarilor.

Amenzile Fiscului să fie anulate dacă inspectorii nu acordă firmelor timp pentru a remedia neregulile. Guvernul nu este de acord!

   Foto: Profit.ro

Inspectorii ANAF vor fi obligați să asigure firmelor nu doar posibilitatea de a-și exprima opinia privind neregulile găsite, ci să le ofere și consiliere în rezolvarea problemelor, altfel amenzile vor fi anulate, este mișcarea pregătită în Parlament. Potrivit Profit.ro, Guvernul încearcă însă să o blocheze, argumentând că nu este normal să le acorde firmelor consiliere în remedierea unor abateri flagrante de la lege, precum nedeclararea sau subdeclararea obligațiilor fiscale. 

Un proiect de lege, aflat în dezbaterea Parlamentului și prezentat în premieră de Profit.ro, prevede că, în lipsa acestei consilieri din partea Fiscului și acceptarea unui termen de remediere, de până la 10 zile, sancțiunile dispuse de inspectorii Fiscului vor fi anulate.

"Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor", este argumentul din proiect, insistându-se că rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent în legislația mai multor state europene.

Într-o adresă transmisă însă acum Parlamentului, Guvernul încearcă să blocheze proiectul arătând că în alte state europene nu există o astfel de facilitate, ci dimpotrivă, sancțiunile sunt dintre cele mai dure.

"Considerăm că, în cazul contribuabililor cu risc fiscal semnificativ, în statele membre, Inspecția fiscală procedează la aplicarea unor sancțiuni absolut descurajante pentru contribuabilii care se află în situația subdeclarării sau nedeclarării în întregime a obligațiilor fiscale și în niciun caz la consilierea acestora", arată Executivul.

Astfel, Guvernul se opune categoric ideii de anulare a oricărei sancțiuni aplicate firmelor, argumentând că inspecția fiscală este efectuată, de regulă, numai la contribuabilii cu risc fiscal semnificativ, iar toate faptele de încălcare a prevederilor legale care au generat obligații de plată suplimentare sunt fapte flagrante care au creat prejudicii bugetului general consolidat al statului.

"Consilierea contribuabililor cu un comportament fiscal neadecvat ar încălca principiile fundamentale ale fiscalității, respectiv principiul neutralității măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori și capitaluri", conchide Executivul.

Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia finală aparținând în acest caz parlamentarilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...