Amenzi de 94.000 lei primite de firmele din Botoșani din partea I.T.M. în luna martie

Amenzi de 94.000 lei primite de firmele din Botoșani din partea I.T.M. în luna martie

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă, în cursul lunii martie 2021, în județul Botoșani, este de 94.000 lei.

Anunțul a fost făcut astăzi de inspectorul – şef al I.T.M. Botoşani, Leo Cristian Kohuț, care a precizat că în cursul lunii martie 2021, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 111 angajatori, cu un număr de 2090 salariaţi dintre care 1045 femei şi un minor.

Sursa citată a explicat că au fost constatate 138 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 7 sancţiuni dintre care 2 cu avertisment şi 5 cu amenzi în valoare de 86.000 lei.

“În cadrul domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă au fost efectuate controale la un număr de 50 agenţi economici, fiind constatate 95 de neconformităţi şi au fost dispuse 107 măsuri. Au fost aplicate amenzi în valoare de 8000 de lei. De asemenea, 3 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către ITM și au fost înregistrate 2 accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă”, a explicat inspectorul – şef al I.T.M. Botoşani, Leo Cristian Kohuț, într-un comunicat de presă.

I.T.M. Botoşani a anunțat și care sunt cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:

- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;

- neinstruirea lucrătorilor la angajare;

- lipsa planul de prevenire şi protecţie;

- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor

- neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

 

Spune-ne opinia ta