Programul Noua Casă, interzis pentru botoșăneni. Salariul minim NET pentru accesarea unui credit este de 3000 de lei, iar salarial mediu NET în județ este de 2866 lei

Programul Noua Casă, interzis pentru botoșăneni. Salariul minim NET pentru accesarea unui credit este de 3000 de lei, iar salarial mediu NET în județ este de 2866 lei

Cu un salarial mediu NET de 2866 lei la nivelul județului, mai mic chiar și față de cel de la finele 2020, când era de 2919 lei, programul Noua Casă 2021 pare a fi construit pentru a fi interzis botoșănenilor.

Acest lucru pentru că un botoșănean trebuie să aibă un salariu NET de peste 3000 de lei pentru a avea acces la noul program, în condițiile în care salariile la nivelul județului sunt mai mici.

Conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani, câştigul salarial mediu BRUT în luna ianuarie 2021 a fost de 4724 lei/salariat, în scădere cu 50 lei faţă de luna decembrie 2020.

În aceste condiții, câştigul salarial mediu NET, cel luat în calcul de bănci, în luna ianuarie 2020, a fost de 2866 lei/salariat, în scadere cu 53 lei faţă de luna decembrie 2020.

De altfel, câştigul salarial mediu BRUT realizat în ianuarie 2021 la nivelul judeţului Botoşani este mai mic cu 825 lei/salariat faţă de media pe ţară, iar câştigul salarial mediu NET mai mic cu 529 lei/salariat, ori pentru a putea accesa programul Noua Casă lansat de Guvernul României, un român trebuie să aibă un salariu net de peste 3000 de lei.

Mai multe bănci și-au anunțat participarea la programul Noua Casă la începutul lunii aprilie, iar nivelul minim al salariului diferă în funcție de instituția bancară aleasă, însă cel mai mic salariu NET  nu poate di mai mic de 3000 de lei la nicio bancă.

Conform dcnews.ro, pentru a achiziționa o locuință în valoare de 70.000 de euro, băncile BCR, BRD, UniCredit și CEC Bank au oferit răspunsuri diferite. Este luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani.

Rata cu cea mai mică valoare este oferită de CEC Bank, dar aceeași bancă solicită cel mai mare nivel al salariului. Tot CEC Bank este instituția care oferă cea mai mică DAE (dobânda anuală efectivă). Cel mai mic salariu solicitat este la Banca Transilvania, iar nivelul ratelor este asemănător la BCR, BRD și BT.

Chiar dacă pentru botoșăneni nu mai are relevanță, prim programul Noua Casă pot fi cumpărate următoarele tipuri de locuințe:

-locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

-locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

-alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Condițiile pe care beneficiarii trebuie să le împlinească sunt următoarele:

-la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp;

-achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi;

-are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, “Prima Casă”, şi “Noua Casă” un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului “Noua Casă”, în trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

Reamintim că efectivul salariaţilor din judeţul Botoşani, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, a fost de 56730 angajați, din care, cea mai mare parte sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

 

Spune-ne opinia ta