Legea care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum ÅŸi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaÅ£ilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, a fost promulgată.
Datorită acestei legi, angajatorii pot reduce de acum legal timpul de muncă al salariaÅ£ilor cu până la 80%, pe perioada stării de urgenţă sau de alertă, scopul fiind de a preveni concedierile în companiile aflate în dificultate pe durata pandemiei.
Legea modifică o ordonanță de urgență emisă în 2020 de guvernul Orban ÅŸi prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum ÅŸi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaÅ£ilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, potrivit News.ro.
Mediul de afaceri așteaptă de 8 luni de zile această lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
IniÈ›ial, Legea pentru aprobarea OUG 211/2020 ÅŸi pentru modificarea OUG 132/2020 a fost adoptată la 10 martie de Camera DeputaÈ›ilor, însă abia acum a ajuns pe masa preÈ™edintelui.
Un amendament al Comisiei de muncă prevede posibilitatea ca angajatorii să reducă timpul de muncă al salariaÈ›ilor de la 50%, cât era în versiunea iniÈ›ială, la 80%:
„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiÅ£iile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum ÅŸi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaÅ£ilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”.
Patronatele apreciză că nu mai puÈ›in de 500.000 de români îÅŸi vor păstra locurile de muncă imediat după promulgarea acestei legi, cel puÈ›in 60.000 de firme fiind afectate de această situaÈ›ie.