Angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaților cu până la 80%. Legea a fost promulgată

Angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaților cu până la 80%. Legea a fost promulgată

Legea care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, a fost promulgată.

Datorită acestei legi, angajatorii pot reduce de acum legal timpul de muncă al salariaţilor cu până la 80%, pe perioada stării de urgenţă sau de alertă, scopul fiind de a preveni concedierile în companiile aflate în dificultate pe durata pandemiei.

Legea modifică o ordonanță de urgență emisă în 2020 de guvernul Orban şi prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, potrivit News.ro.

Mediul de afaceri așteaptă de 8 luni de zile această lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Inițial, Legea pentru aprobarea OUG 211/2020 şi pentru modificarea OUG 132/2020 a fost adoptată la 10 martie de Camera Deputaților, însă abia acum a ajuns pe masa președintelui.

Un amendament al Comisiei de muncă prevede posibilitatea ca angajatorii să reducă timpul de muncă al salariaților de la 50%, cât era în versiunea inițială, la 80%:

„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”.

Patronatele apreciză că nu mai puțin de 500.000 de români îşi vor păstra locurile de muncă imediat după promulgarea acestei legi, cel puțin 60.000 de firme fiind afectate de această situație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

După 18 minute, Christian Eriksen a fost „stabilizat”

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
2569

Christian Eriksen a fost „stabilizat” în spital după ce s-a prăbușit pe teren, a confirmat UEFA.Mijlocașul danez s-a prăbușit cu puțin înainte de pauză în mec...

Cod GALBEN de ploi însemnate pentru această noapte la Botoșani

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
1107

O nouă avertizare meteorologică a fost emisă de ANM pentru această noapte la Botoșani.Codul GALBEN a fost emis pentru intervalul 13 iunie, ora 02:00 – 13 iunie, ora 10:00, iar fenomene...

Imagini de coșmar la EURO 2020. Danezul Christian Eriksen și-a pierdut cunoștința pe teren

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
846

Christian Eriksen, vedeta danezilor, a căzut inert pe gazon și a avut nevoie imediat de ingrijiri medicale în această seară. Fotbaliștii au început să plângă iar doctorii au i...