Rapsodia Română se va auzi, din nou, în Casa Enescu de la Mihăileni!

Situația juridică a Casei Enescu din comuna Mihăileni, județul Botoșani, a fost neclară timp de 70 de ani, dar mai ales în ultimii 10 ani aceste probleme au devenit relevante, din cauză că a îngreunat atât eforturile de restaurare a imobilului, cât și atragerea diverselor fonduri ce aveau ca scop să facă din acest imobil un proiect cultural care să se autofinanțeze.

Potrivit Profit.ro, proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

Clădirea din chirpici nu are doar valoare memorială, ea este și o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea. Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani).

În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei. George Enescu dăduse un acord de folosință a casei prin anul 1921 unor rude, însă odată cu naționalizările și atribuirile din anii 50, imobilul ajunsese să fie deținut de 3 coproprietari, dar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) a refuzat constant intabularea tuturor coproprietarilor. După nenumărate memorii și demersuri ale avocaților Popovici Nițu Stoica & Asociații în fata OCPI, acesta a acceptat înregistrarea tuturor coproprietarilor, din care unii au donat cota lor parte din Casa Enescu fundației Pro Patrimonio. PNSA a susținut Pro Patrimonio și în demersurile de partajare a imobilului cu ceilalți coproprietari.

Astfel, cu o situație juridică clară, în prezent, procesul de renovare al Casei Enescu poate fi finalizat, iar imobilul poate fi inclus în proiecte culturale ambițioase, dintre care unul este găzduirea unui muzeu Enescu și împreună cu casa Luchian a unei Academii de muzică sub îndrumarea Fundației Remember Enescu, manageriată de violonistul Alexandru Tomescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie într-o localitate din Botoșani: O femeie de 82 de ani a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința! (foto)

astăzi, 08:24

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început im...

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....