Raluca Turcan, vizită culturală cu președinte liberal în Nord: ”Darabaniul are un potențial uriaș!” / ”Ce idee de a aduce înapoi la Darabani un ministru!” (Foto, Video)

La o zi după închiderea oficială a Festivalului Nordului, ministrul Culturii a ajuns în orașul Darabani, în fapt o vizită de lucru cu un itinerariu cultural bine stabilit: Muzeul Nordului - vechea școală sătească de stat din Moldova - Casa ”Leon Dănăilă”.

Raluca Turcan a venit însoțită la Darabani de viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, alături de directorul Direcției de Cultură Botoșani, Dănuț Huțu. Din partea gazdelor, au fost prezenți Ștefan și Alexandru Teișanu, cei doi co-fondatori ai Asociației Nord și organizatori ai Festivalului Nordului, Ionel David, directorul Bibliotecii Orășenești, viceprimarul orașului Darabani, Dan Dănilă, precum și arhitectul Mihai Tulbure.



Prima vizită a avut loc la Conacul Balș, obiectiv de patrimoniu care găzduiește Muzeul nordului și Biblioteca Orășenească. Muzeul se bazează pe donația oferită orașului de regretatul Dumitru Haha, om pasionat de cultură și un colecționar de prestigiu, ”singurul primar din istoria Darabaniului care și-a dat demisia”. În timpul mandatului lui Dumitru Haha a început amenajarea viitorului muzeu, acesta fiind și primul proiect important al Festivalului Nordului. ”Al doilea proiect a fost Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument al naturii”, după cum a completat Ștefan Teișanu.

Ministrul Culturii a intrat apoi în sala care găzduiește colecția de carte donată Muzeului Nordului de către Academicianul Leon Dănăilă, Raluca Turcan fiind interesată de titlurile de pe rafturi. ”Vreau să împrumut o carte de aici, îmi fac legitimație”, spune ministrul răsfoind volumul ales: ”Hegel sau Filosofia Crizei”, de C. I. Gulian. ”Asta înseamnă că veți veni să înapoiați cartea. Ce idee de a aduce înapoi la Darabani un ministru”, a reacționat prompt Ștefan Teișanu. Cartea aleasă de Raluca Turcan a rămas, însă, pe o masă din Muzeu…

Vizita a continuat apoi prin sălile Conacului. Un popas prelungit a avut loc la Colecția ”Lucian Valea”, un prilej pentru gazde de a oferi cele mai recente volume dedicate scriitorului exilat în secolul trecut la Darabani: ”Mătănii pentru Fata ardeleană” (apărută la Editura Galaxia Gutenberg) ediția anastatică a cărții de debut a lui Lucian Valea din 1941, precum și ”Lucian Valea 100”, de asemenea volum apărut la Editura Galaxia Gutenberg, alcătuit și coordonat de Mircea Măluț (Marcel Seserman). Raluca Turcan a vizitat apoi spațiul destinat educației, o colecție care va sta la baza viitoarei Școli Publice din Darabani, obiectiv care va reface prima școală sătească din Moldova.




”Conacul Balș, cu certitudine, are un potențial uriaș și privesc această întâlnire cu echipa Muzeului Nordului și cu cei care încearcă să îl pună în valoare ca pe o uriașă provocare și responsabilitate de a găsi resurse pentru a-l reface. Potențialul există, el trebuie doar șlefuit, refăcut muzeul și apoi reașezată colecția muzeului, care este una foarte valoroasă. Din nefericire, ani la rând cultura a fost văzută ca o cheltuială și foarte puțini lideri naționali, oameni de stat, au înțeles că prin cultură România se poate dezvolta. Eu vin dintr-un județ (Sibiu, nota red.) care s-a dezvoltat prin cultură, iar lanțul de dezvoltare este atât de clar încât ar trebui să fie preluat de orice administrație locală și la nivel de Guvern, pentru că prin cultură poți obține dezvoltare. E clar că aici este nevoie de investiție, odată investiția finalizată, conacul va deveni un punct de atracție culturală, poate atrage turiști, turiștii investesc în zonă. Când se fac investiții în zonă, autoritățile sunt obligate să îmbunătățească infrastructura, serviciile și așa apare acest circuit de dezvoltare”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Conacul Balș, în momentul de față, este inclus la finanțare, astfel încât, a completat Raluca Turcan, ”avem obligația atât eu, cât și colegii mei, să urmărim ca această finanțare să se transforme într-o realitate”.

”Cred că este mai puțină nevoie de promisiuni cât de fapte concrete. Mă bucur foarte mult că o organizație non-guvernamentală a reușit să creeze acest festival care atrage tineri, exact cei cărora cultura ar trebui să le fie cea mai deschisă în momentul de față pentru a pune cultura la temelia dezvoltării de mâine și oameni de valorare într-o zonă care are un brand cultural, dar din nefericire nu a fost suficient valorificat acest brand. M-am bucurat să văd că la Festivalul Nordului au fost invitați de excepție, publicul a fost în mare parte tânăr, nu doar din Darabani, Botoșani, din zonă, chiar și din străinătate, ceea ce nu poate să fie decât de bun augur și întâlnește exact filosofia de susținere a culturii pe care o am și la Ministerul Culturii. Iar prin Administrația Fondului Cultural Național, prin care Asociația a obținut finanțare pentru acest Festival al Nordului, pe viitor va exista o linie de finanțare dedicată acestui tip de evenimente care să se adreseze tinerilor și care să meargă în comunități mici pe care să le potențeze într-un circuit cultural”, a rostit Raluca Turcan, ministrul Culturii.






De la Muzeul Nordului, Raluca Turcan s-a deplasat la locul în care se va reconstrui Școala Sătească de Stat din Darabani, prima școală de acest fel din Moldova, care a fost înființată la anul 1841, abandonată după revoluția din 1989 și autodemolată după anii 2000. În prezent există amprenta la sol a fostei clădiri. Asociația Nord și-a propus demararea procesului de reconstrucție a clădirii de patrimoniu și transformarea acesteia în secție de istorie a învățământului, în cadrul Muzeului Nordului din Darabani. Primăria Darabani a pus la dispoziție terenul inițial al clădirii, proiectul fiind susținut de Ordinul Arhitecților din România.

Ultima oprire a avut loc la Casa ”Leon Dănăilă” din Darabani, locul nașterii celui mai cunoscut neurochirurg din România, academicianul care a dăruit orașului nu doar casa, ci și o întreagă colecție valoroasă, de la obiecte de artă, cărți, la obiecte personale, trofee și diplome. Ministrul Culturii a fost impresionat îndeosebi de ”camera copilăriei”, dar și de istoricul familiei. Ghidajul a fost asigurat de poetul Victor Teișanu.





”Pe domnul Leon Dănăilă l-am cunoscut și în realitate, ca senator, este un om pe care îl îndrăgesc și pe care îl prețuiesc și în fața căruia mă închin. Mă bucur că am avut șansa să pășesc în casa în care s-a născut, a învățat și s-a format unul dintre cei mai mari salvatori ai României”, a spus Raluca Turcan.

”Darabaniul are un potențial uriaș prin obiectivele istorice și culturale pe care le oferă comunității și publicului și, foarte important, ceea ce nu toate orașele mici au, a apărut și Festivalul Nordului care catalizează oameni din toate categoriile, de toate vârstele în jurul unui eveniment cultural care creează plus valoare și care ulterior se poate regăsi și în scoaterea în evidență a acestor obiective culturale”, au fost cuvintele cu care ministrul Culturii și-a încheiat vizita la Darabani.











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

De 16 ani împreună: Vă mulțumim, cititori dumneavoastră!

Sunday, 15 September 2024

Pe 15 septembrie 2008 am pornit la un drum cu prieteni. Pentru că voiam ca Știri.Botoșani să unească mai mult decât să dezbine. Voiam ca Știri Botoșani să îndrepte mai mult dec&...

Un pianist, un actor, un pictor! 14 septembrie și triada culturală botoșăneană!

Saturday, 14 September 2024

Pianistul În urmă cu 100 de ani, pe 14 septembrie 1924, se năștea la Botoșani marele pianist Corneliu Gheorghiu, plecat la cele veșnice în locuința sa din Bruxelles, pe 8 octombri...

Povestea impresionantă a lui Eric Cracană: După show-urile din Los Angeles și Washington, debut la Botoșani în teatrul profesionist! (Foto, Video)

Saturday, 14 September 2024

Eric Cracană se poate considera un star internațional. La doar 15 ani, a urcat pe scene din SUA, Canada, Franța sau Germania, a pășit pe urmele unor iluștri artiști. Peste mai puțin de trei s...