Botoșănenii se grăbesc să răspundă semnalelor venite de dincolo de Prut, unde primari din peste 100 de comune ai Republicii Moldova au semnat acte solemne de Re(Unire) cu România, la 100 de ani de la actul istoric petrecut la 27 martie 1918.
"Sa construim Drumul Unirii!", spune Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești, cu prilejul semnări unui act simbolic de unire cu Republica Moldova. "Este un act simbolic, dar avem dorinta si speranta ca acesta va capata o forma juridica autentica de unire. Unirea inseamna standarde moderne de existenta democratice, este un ideal romanesc legitim. Unirea este un act istoric, dar pentru asta trebuie vointa parlamentara. Acest gand al unirii sa ajunga in sufletul tuturor, dar mai ales in mintea celor care iau decizii. Basarabia este Romania!", spune primarul Romică Magopeț.
Și la Răchiți suflul Unirii a mobilizat comunitatea. Primarul comunei, Florin Bulgaru, transmite un mesaj fără echivoc: "ReUnirea nu poate fi oprită!". Consiliul local Răchiți, precum și primarul comunei Răchiți, prin Declarația adoptată, "susține necondiționat voința părților liber exprimată, de Unire a Moldovei Răsăritene și a locuitorilor lor la valorile românești, europene și euro-atlantice".
Municipiul Botoșani pregătește un moment solemn în data de 30 martie 2018, când va fi adoptată o Declarație de susținere necondiționată pentru Unirea cât mai grabnică a Basarabiei cu România.
"Am declarat-o și voi susține acest lucru mereu: personal cred în unire cu tărie de ani și ani de zile, am făcut multe acțiuni în sensul acesta, în colaborare cu autoritățile locale din Republica Moldova, cu organizații și asociații care se ocupă de acest lucru. Cred că este o datorie în primul rând morală pentru mine. Eu cred în acest obiectiv și cât voi mai fi, voi milita pentru împlinirea lui. În ședința Consiliului Local din 30 martie, voi propune adoptarea unei Declarații de susținere necondiționată pentru Unirea cât mai grabnică a Moldovei Răsăritene cu Țara-Mamă, România", este mesajul transmis de către Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani.
În comuna Dângeni, în ședința solemnă a Consiliului Local care va avea loc astăzi, 28 martie, la ora 15.00, va fi semnată Declarația de Unire a Basarabiei cu România. La eveniment este anunțată și prezența unor invitați din Republica Moldova.
Actul de Unire va fi semnat, pe 29 martie 2018, și la Darabani. "Având în vedere că, acum 100 de ani, fraţii aceluiaşi neam, din Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, care erau separaţi şi înstrăinaţi, de secole, au depus toate eforturile şi s-au unit, in statul naţional unitar român România Mare. Având în vedere că, mai multe localităţi din România şi Republica Moldova au semnat documente similare, prin care îşi manifestă curajul şi dorinţa, de a dărâma acest “Zid al Berlinului” şi de a transforma Prutul, potrivit lui Dimitrie Cantemir, în “apa cea mai sprintenă şi cea mai sănătoasă” din mijlocul Moldovei. Convinşi, pe deplin, că suntem datori să continuăm efortul generaţiilor de români care s-au jertfit pentru unitatea naţională. Conştienţi că Patria – mamă, România, are o datorie morală, faţă de românii dintre Prut şi Nistru, pe care, din cauza vicisitudinilor istoriei, nu a fost capabilă să îi ocrotească în trecut
HOTĂRÂM:
De aici, din cel mai nordic oraş al ţării, să depunem toate eforturile, pentru realizarea unirii Moldovei din stânga Prutului, cu România,
ŞI SOLICITĂM:
Guvernului, Parlamentului, Preşedintelui României şi tuturor românilor, să întreprindă, toate diligenţele, pentru unirea românilor din stânga Prutului cu Ţara – Mamă.
AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!", se arată în actul simbolic de Re(Unire) semnat la Darabani de către reprezentanții comunității, în frunte cu primarul Vasile Florea.