Cultură

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

Sunday, 5 May 2024

În Sfânta și Marea Duminică a Paștilor prăznuim Învierea cea dătătoare de viață a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

Saturday, 4 May 2024

Un delegat delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va duce Sfânta Lumină de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

Saturday, 4 May 2024

Sfânta Pelaghia era din Tarsul Ciliciei şi a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305), fiind fiica unor păgâni de neam bun. 

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Friday, 3 May 2024

Clopotele tuturor bisericilor din Botoșani au răsunat în Vinerea Mare. Mii de credincioși s-au aflat în bisericile din oraș, pentru a participa la slujba Prohodului.

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

Friday, 3 May 2024

Sfântul Irodion s-a născut în 1821 la Bucureşti, primind la botez numele de Ioan. Auzind de faima Mănăstirii Cernica, s-a dus acolo să-l întâlnească pe Sfântul star...

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

Thursday, 2 May 2024

Joi se mai cinstește și aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; †) Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului (Slujba lui se va săvârși luni, a do...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Wednesday, 1 May 2024

Este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora, iar canonizarea sa de către BOR este aşteptată anul viitor.

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Wednesday, 1 May 2024

A trecut un an de la plecatrea în eternitate a celui care a fost un meteor în sportul dorohoian – Ilarion Mandachi-Romel (1.09.1934 - 1.05.2023).

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie

Wednesday, 1 May 2024

Sfântul Proroc Ieremia era din Anatot, cetatea preoţilor, în partea lui Veniamin, cetate departe de Ierusalim ca la trei mile. Tatăl său se numea Helchie şi era mai marele preoţilo...

Îndrăgit duhovnic din Athos, în mijlocul maicilor de la Vorona. ”Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul?” (Foto)

Tuesday, 30 April 2024

Mănăstirea Vorona este un loc aparte, izolat de lumea frământată a orașelor, într-o pitorească poiană a codrilor botoșăneni.

In memoriam Vasile Mardare, artistul din Botoșani care a murit la doar 47 de ani! (Foto, Video)

Tuesday, 30 April 2024

"Sunt un om simplu cu tristețile, cu bucuriile și iubirile sale, la fel ca toată lumea. Atâta timp cât mai pot și sunt în putere, voi scrie muzică, pentru că atunci c&acir...

Sfânta şi Marea Marţi (Denie). Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu

Tuesday, 30 April 2024

Sfântul Iacov, fiul lui Zevedeu, era din Betsaida Galileei, dintr-o familie de pescari şi a fost frate cu Sfântul Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. Era unul dintre cei 12 Apostoli ai...