Neliniște într-o instituție de cultură din Botoșani după o ”cerere” mai puțin obișnuită! (Foto)

O clădire de patrimoniu este împărțită, de ani buni, între două instituții de cultură de tradiție din Botoșani.

Neliniște într-o instituție de cultură din Botoșani după o ”cerere” mai puțin obișnuită! (Foto)

 Secția de Etnografie - Casa Ventura  

Este vorba despre Școala Populară de Artă ”George Enescu” și de Secția de Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, cea din urmă ocupând demisolul și parterul.

În ultima vreme, în spațiul public și-au făcut loc zvonuri conform cărora Muzeul Județean ar fi solicitat, prin acte oficiale, să devină administrator pe întreaga clădire, fapt care ar fi însemnat scoaterea Școlii Populare de Artă din Casa Ventura.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Vestea că Secția de Etnografie s-ar putea extinde în întreg spațiul a produs agitație în rândul multor cursanți ai Școlii Populare de Artă. În spatele acestei informații se află o fărâmă de adevăr, doar că el face referire la cu totul altceva.

Situația Secției de Etnografie este una dificilă. Demisolul clădirii, acolo unde sunt depozitate bunurile de patrimoniu, este grav afectat de infiltrațiile de apă, ajungându-se chiar ca unele obiecte să se deterioreze.

Pentru a efectua însă lucrările de reparație, trebuie rezolvate problemele legate de… administrarea terenului.

”Am cerut în mod oficial, pentru că ni s-a spus că altminteri nu putem face investiția, să ni se transfere terenul de sub Casa Ventura. Noi acolo avem probleme mari cu hidroizolația, sunt în permanență infiltrații de apă, se pare că lucrările nu au fost făcute la timp cum trebuie. Suntem nevoiți să facem acum investiții pentru a rezolva problema, pentru că altfel nu mai putem folosi acel demisol de la Secția de Etnografie”, ne-a explicat Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani.

În urma discuțiilor cu managerul Școlii Populare de Artă, s-a făcut o adresă pentru ca Secția de Etnografie să primească în administrare terenul.

”Am vorbit la Consiliul Județean. Nu puteam face investiții pe un teren care nu ne aparține. El este dat în administrare Școlii Populare de Artă, or demisolul și parterul se află în administrarea Secției de Etnografie, chestia era absurdă. Proprietarul rămâne tot Consiliul Județean, doar că se face un transfer de administrare”, a completat Aurel Melniciuc.  

În afara acestor probleme, niciuna dintre cele două instituții nu se află într-o situație confortabilă în ceea ce privește spațiul de expoziție și cel de depozit/conservare. ”Nici noi, nici Școala de Artă nu stăm bine, este insuficient spațiu în ambele situații, dar asta este altă problemă. Au început să se degradeze și bunurile de la parter, suntem obligați să luăm măsuri pentru protejarea patrimoniului”.

”Noi suntem doar administratori!”

De partea cealaltă, managerul Școlii Populare de Artă confirmă cererea primită din partea Secției de Etnografie, Liviu Andronic recunoscând că la început a privit acțiunea cu oarece suspiciune.

”Muzeul Județean a trimis către Școala Populară de Artă o cerere, prin care ne informează că va efectua o serie de lucrări la demisol, unde sunt depozitate bunurile în conservare. Au nevoie de o serie de investiții și la clădire. Pentru a accesa fonduri este necesar acceptul nostru, mai exact trecerea în administrare a terenului de sub clădire”, a precizat Liviu Andronic, managerul Școlii Populare de Artă Botoșani.



A existat la început o suspiciune, spune Liviu Andronic, pentru că ”nu se știe niciodată cum evoluează lucrurile”. Însă, în urma discuțiilor cu conducerea județului, s-a acordat Secției de Etnografie dreptul de folosință asupra terenului pe perioada lucrărilor, cu mențiunea că ulterior se va reveni la situația actuală.

”Terenul nu este nici al Muzeului, nici al Școlii Populare de Artă, ci al Consiliului Județean Botoșani, noi suntem doar administratori”, a punctat Liviu Andronic.

Ca și în cazul Muzeului Județean, și Școala Populară de Artă se confruntă cu aceeși problemă: lipsa de spațiu.

”Grav este că nu avem spații suficiente. Eu am atras atenția și la Consiliul Județean asupra faptului că ar fi nevoie de un alt spațiu pentru Secția de Etnografie a Muzeului Județean, adecvat acestei activități. Casa Manolache-Iorga s-a vândut, nu se mai pot întoarce acolo…”, a specificat Liviu Andronic.

Construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, în stil neoclasic, clădirea poartă astăzi numele actriței Maria Ventura, cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura, iar în Franța ca Marie Ventura. Încă din anii 70 ai secolului trecut, aici funcționează Școala Populară de Artă, cu sute de cursanți în fiecare an. Îcepînd cu data de 14 decembrie 2012, aici s-a mutat și Secția de Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, expoziția incluzând cinci săli tematice. Demisolul este ocupat cu depozitul secției, bunuri de patrimoniu de o valoare inestimabilă.

Citește și Singura școală din Botoșani unde bunicii și nepoții sunt colegi de clasă! ”Vin polițiști de frontieră să facă pian, preoții la canto clasic!”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Vestea finalului de an: Botoșaniul va avea MUZEU DE ARTĂ! (Foto)

astăzi, 10:05

Orașul Botoșani se mândrește deseori cu brandul cultural, aici fiind incluse nu doar personalitățile marcante care și-au legat numele de urbea noastră, ci și arhitectura aparte care s-a ...

”Operațiunea 1111”, lecția dureroasă pe care nu avem voie să o uităm! ”Trecutul nu poate fi pus în eprubetă!” (Foto, Video)

Monday, 16 December 2024

Operațiunea 1111 a fost cea mai complexă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. Planul pentru retragerea populației din calea uraganului sovietic a început &...

Dan Sociu, drumul de la poezie la scenariu de film, de la jurnalism la actorie. ”Cred că 90% din ce am trăit nu am scris!” (Foto, Video)

Friday, 13 December 2024

În urmă cu aproape 30 de ani, prin Botoșanii care jucau încă la ruleta tranziției umblau câțiva adolescenți care citeau mult și scriau la fel de mult. Printre ei Maria, Dan, B...