Memoria zilei - Petre ACHIȚENIE: "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu"

Memoria zilei - Petre ACHIȚENIE: "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu"

Pictorul Petre Achitenie s-a nascut pe 27 mai 1929, in Havârna, judetul Botosani, si s-a stins din viata pe 1 decembrie 2006, fiind inmormantat la Cimitirul Straulesti 2, Bucuresti.

In perioada 1940-1945 a fost elev si tipograf la Manastirea Neamt, iar intre anii 1945 si 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmeaza si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Popescu si I.D.Stefanescu, iar in perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Studiile continua, in perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar in 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.

Intre ani 1962-1966 activeaza ca sef serviciu Creatie, Ministerul Culturii, Bucuresti. A fost, in anul 1957 asistent universitar, Catedra de pictura, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, iar in 1968-1993 profesor universitar evidentiat: zece promotii de studenti au profitat de indrumarea maestrului.  

A avut parte de o copilarie grea, marcata de moartea tatei - pe cand avea doar 4 ani-, de noua familie ce avea sa ii aduca inca sapte frati, dupa ce mama s-a recasatorit. Anii petrecuti la seminar i-au inlesnit contactul cu misterele tipografiei. Cand vin rusii se refugiaza la Manastirea Caldarusani. Mai tarziu il regasim bibliotecar la Manastirea Antim.

Dar pictura avea sa ramana cea mai mare dragoste. "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu". Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Fetița din Germania cu rădăcini în Vorona, care a descoperit frumusețea ortodoxiei: ”Cântările bizantine sunt foarte frumoase pentru cei care le înțeleg” (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
1141

Maria și Klaus s-au cunoscut la un concert în Austria. El neamț, ea româncă din Vorona. El nu cunoscuse până atunci ortodoxia, ea crescuse înconjurată de colindele și pri...

In memoriam Vasile Mardare, artistul din Botoșani care a murit la doar 47 de ani! (Foto, Video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
518

"Sunt un om simplu cu tristețile, cu bucuriile și iubirile sale, la fel ca toată lumea. Atâta timp cât mai pot și sunt în putere, voi scrie muzică, pentru că atunci c&acir...

Ornamentele unicat din cel mai nordic oraș al țării, din nou scoase la lumină! (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
2016

Întreținerea lor presupune, însă, multă migală și o mână de profesionist pentru ca în fiecare primăvară oamenii să se bucure din nou de băncile și fântân...