Memoria zilei: 9 ani de la moartea pictorului Mihai Bejenariu!

Talentat, spirit înzestrat cu har, dintre cei care se nasc o dată la multe zeci de ani. A pictat cu boala în trup, cu durerea în culoare. Mihai Bejenariu ne-a dăruit acuarela de exceptie şi amintirea unui om înmiresmat de decenţa artei pure.

Mihai Bejenariu rămâne în arta românească drept unul dintre cei mai buni acuarelişti. A studiat tehnica acuarelei pe ud şi a pastelului combinat cu tehnica encaustică, reuşind să combine un stil aproape inovator cu o pictura vizionară, deşi s-ar încadra uşor şi în stilul tradiţionalist.

A urmat, în tinereţe, Şcoala Populară de Artă din Botoşani, nemultumindu-se însă cu studiul de atelier. Pictorul a cutreierat dealurile care învăluie Botoşanii, o practică bine cunoscută marilor artisti, de la Grigorescu până la Van Gogh.

 

În anii 1975, Mihai Bejenariu a decis să dea examen la Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, obţinând o medie egală cu a altor doi candidaţi, chiar pe ultimele locuri. A fost admis. Imediat după absolvirea studiilor superioare a devenit şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, expunând constant şi bucurându-se de aprecierile unanime ale criticilor. Însă cele mai frumoase aprecieri le-a primit, se pare, de la micii săi învăţăcei, pentru că în ultimii ani ai vietii s-a aplecat cu răbdare şi pasiune asupra lucrului cu copiii, fie la Şcoala 16 din Botoşani, fie la şcoala din Cătămărăşti Deal. Puţini artisti au modestia, decenţa şi mai ales generozitatea de a accepta în preajmă copii. Boala i-a chinuit cumplit ultimii ani ai vieţii. După o grea şi neştiută de nimeni suferinţă – în afara unor puţini prieteni – Mihai Bejinariu s-a stins din viaţă în 21 august 2008.

Boala l-a răpus, la 54 de ani, într-un moment în care avea încă o mare putere de creaţie!

Astăzi se împlinesc 9 ani de când Mihai Bejenariu a plecat în veşnicie. Un gând, o lumânare, o lacrimă pentru cel care a fost suflet dăruit luminii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Nicolae Ursu, un profesor pe care Botoșanii nu îl uită!

Wednesday, 2 July 2025

Ar fi împlinit astăzi 76 de ani. S-a stins într-un început de octombrie, în urmă cu patru ani. A fost un om blând, modest, dedicat profesiei de dascăl. A fost un mento...

Artiștii liceeni din Botoșani au triumfat la Concursul Național „Teatrix” din Arad! (Foto, Video)

Wednesday, 2 July 2025

Trupa EcoAct, a Colegiului Economic ”Octav Onicescu” din Botoșani, s-a bucurat de aprecierea publicului și a juriului, spectacolul prezentat fiind distins cu trei dintre cele mai importa...

Sfântul Ștefan cel Mare, prăznuit la Botoșani prin rugăciune și cântece patriotice și ostășești. ”Avem datoria să privim exemplul măreț al înaintașilor!” (Foto, Video)

Wednesday, 2 July 2025

Biserica Militară din Botoșani, cunoscută de credincioși și ca Biserica Garnizoanei, a fost sfințită în anul 2008 de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldov...