Mana care țâșnește din mormânt – Calendar creștin ortodox: 8 mai

Mana care țâșnește din mormânt – Calendar creștin ortodox: 8 mai

Sfântul Ioan, Evanghelistul și Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece apostoli și unul dintre cei patru evangheliști.

I se spune și „ucenicul preaiubit”, pentru că I-a stat aproape lui Hristos în toate momentele importante, inclusiv pe Golgota. Ioan a fost de față, împreună cu Petru și fratele său, Iacob, la minunea Schimbării la Față.

La Cina cea de Taină, Ioan a stat rezemat cu capul pe pieptul Mântuitorului și astfel s-a împărtășit cu Sfintele Taine

Ioan este singurul dintre ucenici care nu a fugit după arestarea lui Iisus și l-a urmat până la picioarele Crucii, împreună cu Maica Domnului.

Atunci, Mântuitorul i-a lăsat-o în grijă pe Preacurata Sa Maică, și, prin aceasta, ne-a făcut pe toți oamenii fii ai Maicii Sale.

„Deci Iisus, văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău”. Apoi a zis ucenicului: „Iată mama ta! Și din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine.” (Ioan 19, 26-27).

După Învierea lui Hristos, Ioan a fost primul ucenic care a cercetat mormântul gol.

După moartea Maicii Domnului, Sfântul Ioan a mers la Efes, unde a propovăduit credința în Hristos. Din porunca lui Domițian (81-96), „Apostolul Dragostei” a fost surghiunit în Insula Patmos, unde a viețuit multă vreme. Aici și-a scris Evanghelia, cele trei epistole și Cartea Apocalipsei. Sfântul Ioan este prăznuit pe 26 septembrie, ziua trecerii sale la Domnul, dar și pe 8 mai, când este pomenită minunea de la mormântul său aflat la Efes.

Tradiția Bisericii arată că Sfântul Ioan avea peste o sută de ani când a luat cu sine pe cei șapte ucenici pe care îi avea, și, ieșind din cetatea Efesului, le cerut să sape o groapă în formă de cruce.

Apostolul s-a întins apoi în această groapă și le-a cerut să-l acopere cu pământ. După o vreme, când ucenicii au deschis mormântul, nu au mai găsit în el trupului sfântului.

An de an, în ziua de 8 mai, o pulbere fină țâșnește din mormânt la suprafață, având proprietăți tămăduitoare pentru trup și suflet. Poporul o numește „mană”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

astăzi, 12:30
130

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

astăzi, 12:00
901

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...

Românii pot scăpa de carantină în cazul deplasărilor în UE

Vineri, 11 Iunie 2021
615

Oficialii europeni au stabilit, vineri, 11 iunie, noi măsuri pentru călătoriile realizate în interiorul Uniunii Europene. Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care deține...