Jazu la Zilele Nordului - Eleganţă, rafinament artistic şi aplauze la conac! FOTO, VIDEO

Măiestrie vocală, eleganţă instrumentală şi rafinament artistic. Se cântă în balconul Conacului Balş din Darabani. Într-un cuvânt, Jazú. Adică Ioana, Florin, Mandela, Bogdan şi Alexandru. O reprezentaţie care pare să reconfigureze– într-un timp actual, dar conservând atmosfera vechilor curţi imperiale – istoria muzicii şi a oamenilor ei. "Stilistic vorbind, Jazú este un neo soul piperat pe alocuri cu influențe funk, jazz, bossa nova, pop, încorporat în instrumente naționale specifice și cu inflexiuni vocale versatile", ne explică membrii trupei. Stilistic. Ce înseamnă Jazú dincolo de influenţe, de instrumente şi partituri?  "Iubire, libertate, muzică, viață, emoții, paradox, caval, culori, dans, poezie, filosofie, călătorie și multă bucurie, toate adunate exprimă Jazú".

Invitaţi să cânte în deschiderea ediţiei a treia a Zilelor Nordului, la Darabani, membrii trupei Jazú au parte de o experienţă aparte. În locul scenei, instrumentele s-au furişat în balcon. Unul câte unul apar artiştii.

Florin, deşi botoşănean, cântă pentru prima dată la Darabani. Zâmbetul îi joacă pe chip, ca şi cum înlăuntru-i un motoraş conectat permanent la muzică îi asigură doza de bucurie. Ioana, solista trupei, apare în balcon, sub privirile încântate ale copiilor care o pândiseră trecând imperial prin curtea conacului. Mandela e sobru, dar cu o prezenţă de spirit care face ca fiecare clipă să fie spoontană, vie, memorabilă. Bogdan e hâtru, Alexandru serios. Ei sunt Jazú.  




Murmur de seară în curte. În balcon, instrumentele se întrec în rafinament. Atmosferă de festival, soarele dispare în apus. Pe iarbă se aduc pături, saltele, cei care nu sunt aşezaţi îşi abandonează trupurile în muzica Jazú.  

Aplauze, cârduri de păsări întârziate străbat cenuşiul cerului. Solo în balcon. Din nou aplauze. Curtea conacului a adunat turişti din Darabani, Suceava, Iaşi, Cluj. Iubitori ai muzicii de calitate, amatori de evenimente artistice altfel decât gălăgioasele manifestări de piaţă.
 






 
Ştiri Botoşani: Jazú la Darabani! Cum a fost, cum v-aţi simţit aici, în Nord?

Ioana
: Jazú la Darabani, da. A fost extraordinar! Cu un public aşa cald ca în Moldova, primitor şi ascultător de muzică bună. Cu drag venim pe meleagurile acestea pentru că, după cum bine ştim, astfel de concerte nu se întâmplă la fel de des ca în oraşele mari. Dar de asta suntem aici, să ne adunăm cât mai mulţi şi să facem plaiurile astea cunoscute, să le mediatizăm puţin prin cultură. 

Ştiri Botoşani: Bucuria voastră de a cânta este la fel de mare în faţa unui public numeros ca în faţa unui public de la Darabani. 

Florin:
Desigur! Cântăm pentru noi, pentru suflet, pentru bucuria şi plăcerea tuturor.

-Florin Siia, din Botoşani, România, după cum ai fost prezentat. Cum te-ai simţit în această seară?

Florin:
Am auzit că mâncarea de pe locurile natale te însănătoşeşte. Mi-am dat seama că e o altă energie aici. Chiar dacă eram supt de energie, acum ne-am energizat de la public.

Ştiri Botoşani: Cum vi se pare oraşul?

Ioana:
Îmi pare rău că nu am văzut foarte mult din oraş, asta mă întristează puţin. E unul dintre chestiile alea lipsă pe care le aduni în timp, adică mergem în locuri unde cântăm şi plecăm. Asta mă frustrează puţin. Dar aşa este viaţa de artist... Însă e foarte plăcut să fii aici. Fiecare loc are energia lui şi, chiar dacă nu au fost oameni foarte mulţi, au făcut cât un stadion întreg. 

Alexandru: Eu sunt atât de setat pe ce avem noi de făcut din punct de vedere muzical, încât partea spaţială nu prea o observ. Eu sunt cu trupa, ne bucurăm, îmi fac angajamentul meu de a îmbrăca armonic repertoriul. Poate că dezamăgesc, dar nu am apucat să văd mare lucru în Darabani. În schimb, cum au spus şi Ioana şi Florin, mi-a plăcut publicul, a fost activ, a fost surprinzător! Au aplaudat solo-urile, ceea ce nu se întâmplă mereu nici în sălile de concert specifice.

Bogdan: Publicul e mai cosmopolit aici, şi totuşi a reacţionat foarte bine.

Ştiri Botoşani: Cum se văd Darabanii din balcon?

Mandela: Curtea castelului, ca să spun aşa... Lumea nu a fost puţină. Au ascultat, au reacţionat la ce s-a întâmplat pe – să nu spun scenă – balcon. Nu a fost acea apropiere, e adevărat, care te ajută sau te emoţionează... Pe noi ne ajută... Au reacţionat foarte frumos, au răspuns la solo-uri, ceea ce înseamnă că e un public cunoscător. La festivalurile de jazz se întâmplă asta de obicei, nu la concertele normale. Noi ne-am simţit bine cântând aici, am făcut un drum lung  şi ne place ideea ce s-a născut aici, la Darabani.

Ştiri Botoşani: Aţi mai cântat vreodată în balcon?

Mandela:
La mine acasă! Şi la Balcony TV, la minus 16 grade. Se poate vedea pe net, cu o piesă foarte dragă nouă. A fost prima reprezentaţie Balcony TV România.
 

Ştiri Botoşani: Au fost în această seară adulţi, tineri, dar şi mulţi copii. E un mare câştig prezenţa copiilor la concertul vostru.

Florin:
E important în primul rând că se educă în a veni la evenimente de genul acesta.

Ioana: Nu e prima dată când avem copii la concerte, îi văd cum stau grupaţi în faţă. Pentru mine a fost surprinzător. Mai vorbeau, normal, dar e foarte important bagajul acesta pentru ei. Mă uit la copilul nostru, care face pian acum, şi văd cât de important pentru dezvoltarea lui este ceea ce ascultă. Să ne înconjurăm de artă, de dans, de muzică, de tot ce ne umple sufletul. Că de calculatoare şi strategii suntem sătui. Să ne întoarcem la ceea ce este natural... Pentru că a cânta, a dansa vine ca o mănuşă omului, desigur, trebuie educat şi exploatat acest aspect. Dacă văd că se întâmplă la ei, aici, aceste lucruri, poate pe viitor şi ei vor fi pionieri în a crea alte locuri pentru a se desfăşura şi ei, şi alţii. Când eşti mic şi mergi la un concert ne nasc şi visurile: vreau să fiu toboşar, vreau să fiu şi eu acolo! E un target pe care eu am vrut să îl ating de când am fost pentru prima dată conştientă de mine, de la primele amintiri. 

Florin: În concluzie, avem o viaţă frumoasă. 

Mandela: Mie îmi place mişcarea, mişcarea înseamnă viaţă... 

Ioana: Şi ne înţelegem foarte bine. Abia aşteptam deplasarea asta. Pentru că atunci când mergem în deplasări râdem mult. Face tot felul de jocuri, Mandela are tot felul de idei muzicale, lexicale, gramaticale, fazane, tot felul de nebunii. Astăzi am înregistrat timp de 13 minute o poezie, oratorie, spunea fiecare câte un vers... Ne stimulăm creativitatea. Ne place ceea ce facem!
 
Ştiri Botoşani: Mulţumim şi vă mai aşteptăm la Darabani, la Botoşani!

Jazú
Ioana Siia – voce, chitară, percuții, poezie și culoare;
Florin Siia – bass, babybass, linguri, backing vocals
Mandela Gajol - Flaut, caval, dramba
Bogdan Valentin – tobe, percuții
Alexandru Olteanu – pian


A fost Jazú la Darabani. Zilele Nordului, ediţia a treia, a debutat într-o atmosferă imperială, cu eleganţă şi rafinament artistic. Jazú la Darabani înseamnă că muzica bună dărâmă prejudecăţi acolo unde mintea omenească impune false frontiere. Publicul există, să îi oferim ceea ce merită! 








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...