Industria uşoară, principalul angajator din judeţul Botoşani, resimte din plin această lipsă a forţei de muncă. În prezent activează în domeniu în jur de 10.000 de salariaţi, la peste 100 de firme. Acţionarii fabricilor susţin că primesc comenzi de la partenerii internaţionali peste capacitatea de producţie şi din această cauză nu le pot onora.
Spre exemplu Mihai Tincu, directorul fabricii Rapsodia Conf, susţine că a apelat la navetă, aducând oameni din zonele rurale, însă şi acolo au apărut probleme. Natalitatea a scăzut, mare parte dintre tineri pleacă în străinătate şi a fost nevoit să implementeze o altă metodă. A ales să aducă rudele angajaţilor, astfel ajungându-se să lucreze în fabrică familii întregi.
"Ştim foarte bine cu toţii că au plecat din ţară milioane de români. Aşa s-a întâmplat şi în Botoşani, judeţul nu mai are 460.000 de locuitori, ci are sub 400.000, iar municipiul Botoşani nu mai are 120.000, ci puţin peste 100.000 de locuitori. Diferenţa de oameni se găseşte în afara ţării. Au plecat pentru a lucra, pentru a câştiga mai bine, pentru a face ceva. În confecţii la ora actuală în Botoşani activează 10.000 de oameni. Am căutat să angajez în familie, am ajuns să avem familii întregi. Fenomenele s-au repetat şi în alte ţări, nu le-am inventat noi. Apoi am apelat la navetism, ce este o formă de lucru care se aplică în toată lumea. Am fost în judeţ, am făcut anunţuri, ne-am întâlnit cu oamenii şi am dat drumul la navetă. Am angajat câteva sute de persoane, dar n-au rămas toate pentru că transferul forţei de muncă în străinătate a fost din ce în ce mai mare. Între timp a mai apărut problema tinerilor, nu mai sunt acelaşi număr. Nu mai sunt atâtea şcoli, sunt clase goale. Să nu uităm că cei care au plecat în străinătate şi au rămas, au bătătorit cărările şi şi-au adus rudele. Pentru anul viitor am oferte, cantităţi duble. Mi se oferă acum şi nu pot să le fac. Şi nu cu clienţi obişnuiţi, ci cu nume sonore, firme de lux cunoscute la nivel mondial. Nu este prima dată când ne confruntăm cu această problemă", a declarat Mihai Tincu
Oamenii de afaceri autohtoni au menţionat că în trecut s-a încercat şi importul forţei de muncă din Asia, însă experimentele au eşuat. Costurile de transfer, la care de adaugă salariile, ajung la nivelul salariilor din Europa şi în plus au existat interese din Occident şi colaborările au încetat.
Soluţia văzută de antreprenori este comunicarea cu angajaţii, stabilitatea firmei, plata salariilor şi obligaţiilor aferente. Acest lucru creează o atmosferă mai bună de lucru şi o satisfacţie mai mare a angajaţilor. În paralel la nivelul ţării se aşteaptă echilibrarea condiţiilor economice cu ţările din vest şi crearea unor condiţii de trai la nivelul ţărilor cu economie medie pentru a stopa migraţia. Pentru acest lucru este nevoie de politici macroeconomice sustenabile şi implementarea lor. De asemenea, mediul de afaceri se aşteaptă la soluţii compensatorii de la Guvern pentru zona privată, după ce în ultima perioadă s-a axat pe majorări salariale în mediul public.