Primul val al pandemiei de COVID-19 a eliminat aproximativ 6 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, iar lucrătorii pe perioade determinate, tinerii şi femeile au fost afectați mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008-2009, potrivit unui studiu al Eurofound, o agenție a Comisiei Europene.
“În UE au fost cu 5,7 milioane mai puține persoane ocupate decât la sfârșitul anului 2019, în primăvara anuluui 2020, şi cu 6,3 milioane mai puține față de cât era de așteptat potrivit tendinței de dinainte de pandemia de COVID-19″, spune Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).
Spania, Franţa, Polonia, Italia şi Grecia au fost afectate în mod deosebit.
Spre deosebire de criza financiară şi economică de acum mai bine de un deceniu, pandemia de coronavirus a afectat în mod disproporţionat sectoarele de activitate unde femeile sunt preponderente, precum ospitalitatea, alimentaţia şi călătoriile.
În condiţiile în care aproximativ o jumătate din forţa de muncă din UE a făcut tranziţia la telemuncă, muncitorii mai bine educaţi din centrele urbane au avut şanse mai mari decât alţii să îşi păstreze locurile de muncă, ceea ce a agravat şi mai mult inegalităţile.