O realitate despre care nu s-a vorbit, nu se vorbește și nici nu se va vorbi prea curând, este ce se întâmplă cu majoritatea pensiunilor și agropensiunilor construite din fonduri europene imediat după terminarea perioadei de implementare și monitorizare a proiectelor.
În timp ce o parte își continuă activitatea, cele din zonele care nu au absolut nicio justificare turistică ajung “pensiuni cu vilă” pentru cei care au primit finanțarea proiectelor.
Așa se face că în comunele din jurul multor orașe și municipii din România vedem o mulțime de vile noi construite cu surse de finanțare aparent inexplicabilă, dar care, inițial, au fost înființate ca pensiuni și agropensiuni și finanțate din bugetul Uniunii Europene. Și care chiar au avut câțiva clienți plătitori în perioada de implementare și monitorizare pentru a justifica investiția.
O afacere perfect legală, prin care banii adunați din taxele și impozitele cetățenilor din România și toată Uniunea Europeană s-au tranformat după aplicarea multor proiecte și perioada legală de monitorizare în vile la dispoziția unor întreprizători de succes.
Din 2021 însă, lucrurile se schimbă.
Una dintre liniile de finanțare a afacerilor non-agricole la sate, mult așteptată de antreprenori, este Submăsura 6.4 din PNDR. În anii trecuți, oamenii de afaceri români obțineau câte 200.000 de euro pe proiect, cu aport propriu de minimum 10% din investiții pentru înființarea de hoteluri, pensiuni și agropensiuni.
Conform discuțiilor din grupul de lucru pentru fondurile europene PNDR, anul acesta va fi un buget disponibil de 100 de milioane de euro la submăsura 6.4.
Aici urmează însă să se elimine eligibilitatea înființării hotelurilor, pensiunilor și agropensiunilor, dar vor rămâne la finanțare afacerile legate de camping-uri, parcuri de rulote și bungalow-uri.
În schimb, conform Startupcafe.ro, a fost introdusă eligibilitatea investițiilor legate de furnizarea de servicii agricole secundare: activități legate de însămânțarea artificială, tunsul oilor, servicii de mutare ale cirezilor, servicii de îngrijire a copitelor etc. În plus, grantul (nerambursabil) se va putea combina cu instrumente financiare (cum sunt creditele bancare garantare).
În plus, regula generală va fi ca beneficiarul să vină de acasă cu un aport propriu de cel puțin 30% din valoarea investiției. Prin excepție, afacerile pe producție vor avea o cofinanțare proprie de minimum 10%, ca și înainte.
Iată principiile de selecție a proiectelor, la submăsura 6.4, rezultate din discuții:
⦁ Principiul diversificării activității agricole a fermelor existente către activități non-agricole;
⦁ Principiul prioritizării serviciilor medicale (inclusiv stomatologice și sanitar -veterinare) ;
⦁ Principiul prioritizării serviciilor în tehnologia informației și servicii informatice;
⦁ Principiul prioritizării activitatilor de producție;
⦁ Principiul stimulării activităților turistice (cu excepția înființării agropensiunilor) și/sau de agrement și/sau unități de alimentație publică desfășurate în zonele cu potențial turistic ridicat;
⦁ Principiul derulării activităților anterioare ca activitate generală de management a firmei, pentru o mai bună gestionare a activității economice;
⦁ Principiul prioritizării proiectelor care creează locuri de muncă
Mai multe despre Finanțările pe 2021 pentru afaceri neagricole la sate puteți citi aici: Startupcafe.ro