Se pregăteşte SCUMPIREA gigacaloriei plătită de populaţie către Modern Calor! Care este propunerea!

O altă zonă în care executivul Primăriei Botoşani vrea să intervină pentru a putea face faţă cheltuielilor în anul 2018 este cea de termie. 

Pe lângă faptul că se va acorda subvenţie doar pentru persoanele vulnerabile care sunt racordate la sistemul centralizat, se pregăteşte majorarea preţului gigacaloriei plătit de populaţie pentru energia termică furnizată de Modern Calor.

Primarul Cătălin Flutur a anunţat că va propune ca tariful să crească la 210 lei-230 de lei, în prezent ceea ce plăteşte populaţia fiind de 164 de lei, diferenţa până la 374 de lei fiind asigurată din subvenţia dată de primărie.

Propunerea va fi înaintată Consiliului Local, iar aleşii municipali vor lua decizia finală dacă se majorează sau nu, de la anul, gigacaloria plătită de populaţie.

Primarul Cătălin Flutur a dat exemplul unor oraşe, cu bugete mult mai mari decât cel al Botoşaniului, în care populaţia plăteşte o gigacalorie care ajunge chiar şi la 266 de lei, cum ar fi la Focşani.

“Am salutat la un moment dat o Hotărâre a Guvernului României care spunea că nu vor mai fi ajutate prin subvenţie la energia termică decât persoanele care sunt vulnerabile. Nu ştiu cine a venit a doua zi, i-a sucit şi au spus că nu se mai aplică. Dar asta nu înseamnă că nu putem lua noi această decizie pentru că municipiul Botoşani cheltuieşte în jur de 11 milioane de lei doar cu subvenţia la energie termică oferită celor maxim 12.000 de abonaţi din momentul de faţă. ANRE ne-a comunicat printr-o adresă, în urmă cu câteva zile, faptul că au luat decizia să mărească preţul la gigacalorie la Botoşani cu 17 lei, pe lângă ce aveam noi până acum. Asta însemna că pe lângă cele 11-12 milioane de lei pe care le avem pentru subvenţia la energia termică trebuie să mai adăugăm un milion de lei. Voi propune Consiliului Local o creştere a preţului de referinţă la energia termică. Din cei 12.000 de consumatori doar 2-3.000 sunt vulnerabili, şi vom încercă să mărim preţul de referinţă la energia termică pentru populaţie”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Dacă gigacaloria s-ar majora la 230 de lei, economia care s-ar face din subvenţie ar fi de 3 milioane de lei.

“Subvenţia a fost o decizie clar socială, dar speram ca odată să punem şi noi piciorul în prag. Noi vom păstra subvenţia pentru că, dacă tăiem la toţi, ar fi impactul mult prea rapid şi dur”, a mai spus primarul.

 

 

Spune-ne opinia ta