Lovitură dură pentru clienții societății de termoficare! Subvenția acordată de municipalitate, redusă considerabil!
BOTOSANI

Municipalitatea botoșăneană nu va mai acorda, începând de anul viitor, subvenția uriașă pe care o dă în acest moment pentru agentul termic pentru încălzirea populației racordată la sistemul centralizat de termoficare.

Lovitură dură pentru clienții societății de termoficare! Subvenția acordată de municipalitate, redusă considerabil!

Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca din aprilie 2018 ajutorul financiar pentru încălzire acordat sub forma subvenției să îl primească doar consumatorii vulnerabili. La ora actuală, la Botoșani, de această subvenție beneficiază toți clienții societății Modern Calor.

Preţul local pentru producerea energiei termice este în prezent de 363,74 de lei pe gigacalorie, preţul de facturare pentru populaţie fiind de 164 de lei. Diferența este acoperită din subvenția plătită din bugetul local.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, anul acesta subvenția alocată pentru termoficare, în urma votului consilierilor municipali, a fost de 10 milioane de lei. 

"O decizie de ultimă oră a ANRE spune că de la anul nu se vor mai acorda subvențiile la încălzire decât într-un mod foarte bine dirijat, să ajungă doar la consumatorii vulnerabili. Consumatorii vulnerabili sunt cei definiți de lege, vorbim de veniturile dumnealor. Și în momentul de față sunt ajutați și prin ajutoare de încălzire, există subvenția și ajutoarele de încălzire. Eu zic că este o decizie importantă. Noi în fiecare an asigurăm o subvenție pentru cei care sunt racordați la sistem, dar de care beneficiază absolut toți, indiferent de venituri, subvenția vine din bugetul local, din taxele și impozitele locale plătite de toată lumea chiar dacă sunt sau nu sunt racordați la sistemul centralizat", a precizat primarul Cătălin Flutur.

Reducerea subvenției către Modern Calor este ca o gură de oxigen pentru muncipalitate în condițiile în care este o mare nevoie de bani pentru investiții.

Primarul Flutur a spus că banii care nu se vor mai duce către Modern Calor ar putea fi direcționați către finalizarea lucrărilor la Teatrul "M. Eminescu".

"Dacă se va întâmpla ceea ce s-a anunțat pentru la anul, ne va rămâne o sumă la dispoziție, și sper să se întâmple acest lucru, pentru că noi cei de la primărie trebuie să ne gândim la toți locuitorii orașului, nu numai la o anumită categorie. Ar fi și pentru noi o gură de oxigen, voi propune domnilor consilieri ca banii să se ducă spre repararea teatrului și finalizarea lucrărilor", a conchis edilul.

Modern Calor mai are la ora actuală puțin peste 11.000 de consumatori casnici. 

 

Spune-ne opinia ta