Îngrijorarea primarului Cătălin Flutur: "Nu avem niciun fel de predicție față de bugetul pe anul viitor"

Reprezentanții municipalității nu pot face la ora actuală niciun calcul legat de bugetul pe anul viitor. 

Primarul Cătălin Flutur susține că nu există niciun fel de "predicție" și totul se datorează "bramburelii" de la nivel central în condițiile în care se tot vorbește că se vor face unele schimbări, dar legislativ nu s-a operat nimic.

Edilul municipiului Botoșani și-a exprimat îngrijorarea vizavi de această situație și spune că majoritatea unităților administrativ-teritoriale se vor confrunta cu probleme mari legate de finanțare. Și asta se datorează în principal creșterilor salariale masive operate în administrația publică locală.

"Sunt extraordinar de îngrijorat. Suntem la jumătatea lunii octombrie și nu avem niciun fel de predicție față de bugetul pentru anul viitor. O problemă importantă, poate cea mai importantă problemă a municipalității, și în acest moment nu avem nici cea mai mică predicție ce se va întâmpla la anul pentru că am primit foarte multe sarcini în acest an fără sursă. Cum ar fi mărirea salariilor, noi am primit prin lege, dar nu aveam sursele. Toți colegii mei sunt îngrijorați, nu numai eu, și problema devine din ce în ce mai gravă și la nivel de orașe și comune. Pe de o parte respectăm legea în ceea ce privește cheltuielile de personal, minimele cheltuieli de funcționare, dar nimeni nu se mai gândește la cheltuieli de dezvoltare. Este o întreagă brambureală în momentul acesta, și nu mă feresc să o spun, pentru că în afară de veniturile noastre proprii, care vin din taxe și impozite locale, care la rândul lor au fost diminuate prin acte normative, ne afectează în buget pe ultimele luni undeva la 600.000 de lei, dar dacă este să extindem pe tot anul viitor...", a declarat primarul Cătălin Flutur.

Pe lângă acestea, temerea mare este că de la anul se va reduce și cota de IVG, o importantă sursă de finanțare pentru muncipalitate. 

"Mai aveam cota noastră din IVG, de acolo ne echilibram, de acolo puteam să ne asigurăm partea de funcționare și o minimă dezvoltare, Dacă cota anul trecut era undeva la 16%, previziunea este, dar nu este luată nicio decizie finală, dar peste tot se vorbește, la anul vom încasa doar 10%. În condițiile acestea, marea majoritate a UAT-urilor vor avea o problemă foarte mare, nu vorbesc de faliment că nu am văzut multe UAT-uri intrate în faliment, dar cred că la anul se poate întâmpla și lucrul acesta. Neavând predicție nu ne putem propune să facem un buget, putem ști doar ce cheltuieli vom avea. 49 de milioane de lei doar pe partea de salarizare, în anul 2012 fondul de salarii era de 12 milioane de lei, cu tot cu instituțiile din subordine. Orașul trebuie să funcționeze nu doar să plătească salarii", a mai spus Flutur.

Edilul a menționat că tăieri de salarii nu pot fi făcute, dar nici concedieri, pentru că și așa multe servicii funcționează cu un deficit de personal. 

 

 

Spune-ne opinia ta