S-a primit expertiza în cazul exploziei de pe strada Primăverii! Ce se întâmplă cu locatarii!

Cum era de anticipat, expertiza realizată în cazul blocului de pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, în care s-a produs o explozie, nu aduce vești deloc bune.

S-a primit expertiza în cazul exploziei de pe strada Primăverii! Ce se întâmplă cu locatarii!

Reprezentanții municipalității au primit, în cursul zilei de luni, raportul de expertiză de la specialistul din Iași, iar marți dimineață primarul Cătălin Flutur, viceprimarul Cosmin Andrei, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, reprezentanți de la Poliție și Jandarmi, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și președintele Asociației de proprietari, s-au întâlnit cu prefectul Dan Șlincu, pentru a discuta pe marginea raportului.

Documentul va fi dezbătut mai pe larg în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va întruni marți, la ora 14.00, și când se vor decide ce soluții vor fi adoptate.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, expertiza a stabilit că blocul nu mai poate fi locuit, fiind necesare lucrări de consolidare. Ba mai mult, este posibil ca locatarii să fie nevoiți să își ia toate bunurile din apartamente pentru a putea fi realizate lucrări. 

"E un pic mai rău decât ne-am așteptat. Important este ce înseamnă pentru proprietarii din zonăLa ora 14.00 ne vom întâlni în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, am discutat și cu domnul prefect, cu Inspecția în Construcții, cu cei de la asociația de proprietari. O să chemăm și proprietarii. Expertul spune că s-ar părea că este un grad de risc I, grad seismic și atunci măsurile trebuie să le luăm de așa natură. Vom solicita prin Consiliul Județean o Hotărâre de Guvern pentru un ajutor pentru consolidarea clădirii, este clar că trebuie consolidată. Nu numai că nu se pot muta, cred că vor trebui să elibereze cu totul locul să se poată interveni, adică să își ia lucrurile de acolo. În urma acestei expertize sunt patru soluții, vom încerca să ne orientăm pe soluția cea mai bună și sigură, dar care este și cea mai costisitoare, și în funcție de soluția pe care o vom alege să facem solicitarea pentru consolidare", a declarat primarul Cătălin Flutur.

Cât privește situația sinistraților, care în prezent stau la rude sau la prieteni, în cazul în care aceștia vor solicita un spațiu locativ de la primărie municipalitatea va trebui să identifice o soluție.

"Sunt trei etape, intervenția imediată, intervenția medie și de durată, foarte important pentru noi va fi să vedem opțiunea dumnealor pe viitor până se consolidează blocul, dacă au unde să stea, și vom ajuta în limitele pe care le avem noi. ​Nu avem locuințe, decât cele două din Centrul Vechi. Dacă o să fie nevoie o să apelăm pe situații de urgență să vedem ce locuri mai sunt în internate sau să folosim Școala nr.3 care este o clădire tampon care poate fi folosită pentru situații de genul acesta. Îi vom ajuta cu căratul lucrurilor, dacă vor opta pentru acest lucru", a mai spus primarul.

Șase persoane au fost rănite în urma exploziei ce s-a produs într-un apartament situat la etajul doi, cauza fiind o acumulare de gaze în locuință. În stare critică, internat înt-un spital din Iași, se află proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia, un bărbat de 70 de ani, dar și vecina din apartamentul de dedesubt, internată pe Secția Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Județean Mavromati. 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
114

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
71

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...