Mai multe gropi decât asfalt pe drumurile judeţene! Un drum ce face legătura cu Iaşul deţine recordul! FOTO, VIDEO

De ani de zile botoşănenii reclamă starea drumurilor judeţene, spunând că arată ca după bombardamente, că reprezintă oglinda unui judeţ sărac şi vai de el, că autorităţile ar trebuie să circule pe ele cu bolizii proprii ca să înţeleagă întreaga dimensiune a dezastrului. Dar aşa de rău ca anul acesta parcă niciodată nu au arătat.

Mai multe gropi decât asfalt pe drumurile judeţene! Un drum ce face legătura cu Iaşul deţine recordul! FOTO, VIDEO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Imaginaţi-vă 12 hectare... teren cât vezi cu ochii. Mai exact, 12 pătrate cu latura de câte o sută de metri. Sau echivalentul a 24 de stadioane. Sau echivalentul a aproape două Parcuri Mihai Eminescu. Toată această suprafaţă este acoperită cu gropi. Gropile din drumurile noastre judeţene!

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a încheiat recensământul gropilor din drumurile judeţene, care se întind pe 670 de kilometri. Vorbim de 120.000 de metri pătraţi de gropi, adică 12 hectare. Situaţia este mai rea ca niciodată, dacă luăm în calcul că în primăvara lui 2013 statistica DJDP arăta că pe drumurile judeţene sunt 75.000 de metri pătraţi de gropi, iar în primăvara lui 2015, suprafaţa crescuse la 100.000 de metri pătraţi de gropi.

De regulă, recensământul gropilor se face la ieşirea din iarnă, pentru a şti care sunt nevoile financiare ale instituţiei. Acum, însă, degeaba cunoaştem suprafaţa gropilor, dacă banii sunt insuficienţi.

Adâncimile gropilor sunt diferite, de la unele în care pantoful intră de-a binelea, până la mici "cratere" de câţiva centimetri. Desigur, sunt folosite mai mult de botoşănenii din mediul rural care, din când în când, mai organizează câte un protest, mai fac o petiţie, atunci când le ajunge cuţitul la os sau varsă o poală de bani pe la service-urile auto.

Multe dintre aceste drumuri sunt înfiorătoare: între Truşeşti şi Albeşti, acolo unde şoferii fac slalom printre gropi, pe la Hlipiceni, unde doar necunoscătorii de drumuri îşi permit să calce acceleraţia pentru ca apoi să frâneze brusc, sau "preferatul" nostru, Flămânzi- Prăjeni- limita de judeţ.

Orice conducător auto care alege varianta prin Prăjeni dinspre Iaşi spre Botoşani trece din rai în iad în doar câţiva metri. Dacă prin judeţul Iaşi, drumul este perfect, chiar la mai bine de doi ani de la inaugurare, sectorul din judeţul Botoşani este tot mai rău şi nu doar pe un kilometru- doi, ci pe aproape întreaga sa lungime, începând de la limita de judeţ până aproape de intrarea în Flămânzi, acolo unde o porţiune de drum a fost recepţionată în urmă cu un an de Primăria oraşului.

"Fotografiaţi şi arătaţi şi la conducătorii noştri pe ce drumuri circulăm şi ne rupem maşinile. Poate aşa vor afla şi ei că în judeţul Botoşani mergem cu 3 km/h, iar când intrăm în judeţul Iaşi parcă e altă lume", spunea un şofer botoşănean. Şi pe bună dreptate.

Imaginile sunt de pe sectorul ieşean şi de pe sectorul botoşănean şi credem că sunt relevante:

Sectorul botoşănean al DJ 282




Sectorul ieşean al DJ 282



Ce soluţii există? Deocamdată, amplasarea de indicatoare prin care şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza până la 10 kilometri la oră. Altceva? Doar completări cu piatră, acolo unde gropile se întind de-a lungul şi de-a latul drumului.

"Încă de la începutul primăverii au fost umplute gropile, dar au venit ploile şi materialul a fost luat de apă, odată cu traficul. Vom completa din nou, altfel nu putem interveni cu plombe la rece, ca să facem cum trebuie. Indicatorul de limitare a vitezei ar putea fi o soluţie, altceva ce să facem? Cât timp nu încheiem litigiul cu Bitunova, nu putem să facem o investiţie cum trebuie. O să mai cârpim, când starea vremii o va permite, acum avem avertizare de ploi. Nu ne permitem să aruncăm cu banii pentru că imediat ni se impută. Da, ne facem de râs, aşa este, dar nu avem soluţii", susţine Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Nici cei care circulă pe DB 282 nu au soluţii, ci doar speranţe.

Despre istoria drumului Flămânzi- Prăjeni- limită de judeţ, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris ultima dată aici:
Ultima metodă de a ne bate joc de noi înşine- Drumul Prăjeni- Plugari! FOTO- VIDEO













DJ 282 în judeţul Iaşi



 

 

Spune-ne opinia ta