Ultima metodă de a ne bate joc de noi înşine- Drumul Prăjeni- Plugari! FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Ultima metodă de a ne bate joc de noi înşine- Drumul Prăjeni- Plugari! FOTO- VIDEO

Tare bine mai ştim să ne facem de râs! Ne facem de râs între noi, botoşănenii, dar ne facem de râs şi faţă de cei care ne tranzitează judeţul şi, slavă Domnului!, sunt suficienţi locuitori ai altor judeţe care au ghinionul de a ajunge pe meleagurile lui Eminescu, Enescu, Luchian şi Iorga pe varianta scurtă a traseului Iaşi- Botoşani, pe drumul judeţean 282 B, prin Plugari- Prăjeni.

Au trecut trei ani de la încheierea, cu "tobe şi trompete", a lucrărilor de modernizare a sectorului Flămânzi- Prăjeni- limita de judeţ Iaşi. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, lăuda lucrările cu orice ocazie pe care o avea, mândru că a luat-o înaintea administraţiei ieşene. În schimb, când cei de la Iaşi au finalizat bucata lor de drum, alor noştri li s-a învineţit obrazul de ruşine- drumul ieşenilor este impecabil şi la aproape doi ani de la darea în folosinţă, cu marcaje, cu rigole, cu tot ce trebuie, o bucurie pentru şoferii care trec de coşmarul botoşănean şi ajung pe "visul" ieşean.

Poate nu ştia la acel moment Florin Ţurcanu că lucrările făcute de societatea Bitunova aveau să reprezinte unul dintre cele mai mari eşecuri ale administraţiei sale. Apoi, la conducerea Consiliului Judeţean a rămas Gheorghe Sorescu, dar tot nu s-a întâmplat ceva important pe drum. În ultimele zile ale perioadei de garanţie, muncitorii Bitunova au venit în judeţ, au pus câteva plombe pe sectorul Flămânzi- Prăjeni, dar nu s-au mai obosit să treacă şi dincolo, acolo unde situaţia a devenit catastrofală (şi nu facem exces de "epitete").

Realitatea din teren

O excursie pe timp de zi până la graniţa judeţului surprinde eforturile curajoşilor care sunt păcăliţi de GPS-urile ce indică varianta cea mai scurtă spre Botoşani sau spre Iaşi. Autovehicule de tonaje diferite, inclusiv caravane de camioane, circulă pe Prăjeni- Plugari cu viteza melcului şi cu ochii în opt, nu în patru, pentru a nu-şi rupe roţile. Două bucăţi de drum, ce se întind pe câţiva metri, depăşesc recordul a ceea ce înseamnă drum prost, asfaltul încheindu-se brusc cu o groapă cu o adâncime aproximată la 8-10 cm. Se circulă pe contrasens, se circulă pe marginea drumului prin iarbă şi pietriş, se circulă în zig- zag, haotic, se circulă oricum, numai maşinile să nu ajungă în gropi. Asta în condiţiile în care e încă lumină şi şoferii văd în ce calcă.

Ne întrebăm cum se descurcă cei care ajung pentru prima oară pe drumul judeţean 282B şi pe timp de noapte, câtă vreme artera rutieră este plină de capcane în care un şofer grăbit riscă să-şi rupă maşina în bucăţi. "Curajoşii" pe care i-am găsit ocolind cu grijă capcanele păreau să nu creadă că drumul a fost modernizat în urmă cu trei ani.

"Eu circul pe aici de vreo doi ani când mă duc la Iaşi. Nu pare a fi proaspăt asfaltat. Aici nici nu se mai vede că a fost vreodată asfalt. Ciudat, cred că cineva şi-a bătut joc", spunea un botoşănean pe drum spre Iaşi. Un alt conducător auto, din Vâlcea- după cum arătau numerele de înmatriculare ale autoturismului, era şocat de "calitatea" drumului şi spunea că a fost păcălit de GPS.

Bătălia documentelor

Raportul Curţii de Conturi a sancţionat grav o mulţime de deficienţe ale activităţii Consiliului Judeţean pe anul 2013 dar un capitol special l-a rezervat tocmai contractului încheiat de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri cu Bitunova, care s-a asociat la reabilitarea DJ 282B cu Test Prima Suceava şi Transporturi Auto Botoşani.

"Costul utilajului de malaxare (reciclator) in situ a fost supraevaluat în situaţia de lucrări cu 345 de ore de funcţionare, iar DJDP a plătt nejustificat suma totală estimată la 740.175 de lei, reprezentând costul orelor de funcţionare a utilajului peste durata de realizare a lucrărilor, inclusiv cotele de cheltuieli indirecte, profit şi TVA. Costul utilajului cilindru compactor combinat a fost supraevaluat în situaţia de lucrări cu 203 ore de funcţionare, iar DJDP a plătit nejustificat suma totală estimată de 25.051 de lei, reprezentând costul orelor de funcţionare a utilajului peste durata de realizare a lucrărilor, inclusiv cotele de cheltuieli indirecte, profit şi TVA. Costul utilajului compactor static autopropulsat pe pneuri a fost supraevaluat în situaţia de lucrări cu 203 ore de funcţionare, iar DJDP a plătit nejustificat suma totală estimată de 21.805 lei reprezentând costul orelor de funcţionare a utilajului peste durata de realizare a lucrărilor, inclusiv cotele de cheltuieli indirecte, profit şi TVA", se arată în raportul Curţii de Conturi cu referire strict la lucrările de pe drumul către Iaşi.

Ba mai mult, inspectorii care au verificat starea drumului în comparaţie cu documentele puse la dispoziţie de DJDP au constatat încă de atunci, din 2014, că din totalul de 18.000 metri pătraţi de drum la care s-au executat lucrări de întreţinere decontate, pentru 1.240 de metri pătraţi trebuie refăcute lucrări de întreţinere în perioada de garanţie în valoare de 32.290 de lei inclusiv TVA, iar din totalul de 78.770 de metri pătraţi de drum, la care s-au executat lucrările de întreţinere nedecontate, pentru 9.750 de metri pătraţi trebuie refăcute lucrări de întreţinere în perioada de garanţie, în valoare de 1.153.670 lei inclusiv TVA.

DJDP a contestat raportul Curţii de Conturi, dar s-a trezit dată în judecată de Bitunova, cu tot cu Consiliul Judeţean, în trei procese, societatea bucureşteană cerând în instanţă costul lucrărilor nedecontate plus lucrări suplimentare. CJ a reuşit să demonstreze în instanţă că nu a avut nicio legătură cu Bitunova, din moment ce DJDP a semnat contractul de lucrări, iar cele trei procese au fost suspendate până la momentul unei decizii definitive a instanţei în privinţa raportului Curţii de Conturi.

Deocamdată, Tribunalul Botoşani a respins contestaţia DJDP la raportul Curţii de Conturi, considerând-o neîntemeiată, drumarii urmând să meargă mai departe, la Curtea de Apel Suceava. Între timp, cât instituţiile se bat în documente, drumul se strică şi nimeni nu pare dispus să rişte lucrări de reparaţii. De ce? "Pentru că e litigiu".

În clar, despre lipsa de intervenţie a autorităţilor

Scriam la începutul materialului că Bitunova a făcut câteva plombări chiar cu câteva zile înainte de finalizarea perioadei de garanţie a lucrărilor pe DJ282B, iar şefii Consiliului Judeţean şi ai DJDP s-au mulţumit cu atât. Asta deşi era evident că lucrările respective, "pe repede înainte" erau făcute doar pentru a închide gura târgului.

După ce şefii Consiliului Judeţean s-au schimbat, odată cu alegerile locale din iunie anul acesta, drumul de la Prăjeni a devenit din nou de interes. Drept dovadă, o vizită de lucru pe care Costică Macaleţi şi Dorin Birta, preşedintele şi vicepreşedintele CJ, au făcut-o în iulie la "obiectiv".

"Scopul deplasării a fost verificarea lucrărilor de reabilitare efectuate la drumul Flămânzi-Prăjeni-Iaşi și stadiul în care se află această rută care face legătura dintre Botoșani și Iași. S-a constatat că drumul județean DJ 282 B este reabilitat pe o porţiune de 12 km prin lucrări de plombare iar pentru segmentul rămas de 3 km, la limita de județ, urmează să se identifice soluții. "Infrastructura rutieră a județului constituie prioritatea nr. 1 pentru conducerea Consiliului Județean. Consider că dezvoltarea căilor de circulație contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a județului, facilitând transportul de persoane și bunuri și contribuind la creșterea accesibilității județului nostru pentru potențiali investitori", a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani", se arăta într-un comunicat de presă al CJ de la momentul respectiv.

Luni au trecut de atunci, situaţia în teren s-a schimbat în mai rău, iar autorităţile încă mai caută soluţii. De dezvoltarea căilor de circulaţie care să contribuie la dezvoltarea judeţului nici nu mai poate fi vorba, cel puţin nu în cazul Prăjeniului, dacă e să ne luăm după înjurăturile celor care trec pe acolo.

"Prăjeniul e în litigiu şi atâta timp cât e în litigiu noi nu putem face investiţii acolo, ci doar reparaţii, iar suprafaţa e foarte mare acolo, la ieşirea spre Iaşi. Cum s-a făcut tot drumul nu puteam să facem şi bucata aia, să turnăm asfalt? Sunt cele două bucăţi de drum, dar acolo e nevoie de o investiţie, nu e suficientă o reparaţie. Drumul e în litigiu, nu am voie să fac investiţii, doar reparaţii. Nu vreau să cad în panta aia.... Nici dacă ne spune Poliţia că bucata aia de drum pune în pericol circulaţia nu putem interveni", explică Dorin Birta, vicepreşedintele CJ.

Când i se aduce la cunoştinţă că, din iulie, situaţia a involuat teribil la graniţa judeţului, diferenţa de nivel dintre cât asfalt a mai rămas şi gropile formate alături ajungând la aproape 10 centimetri, vicepreşedintele CJ crede că cel mai probabil şi ploaia a contribuit la tasarea pământului.

"O să trimitem autogrederul să reprofileze, alt asfalt nu putem turna. Sperăm ca până în primăvară să terminăm cu procesul ăsta, cu nebunia asta, să putem interveni. Sunt cam două mii de metri pătraţi, nu era mare efortul de a turna asfalt dar nu se poate. Credeţi că dacă se putea, nu făceam? Ne facem de râs la ieşirea spre Iaşi. Dar avem reţineri, nu vreau să dăm explicaţii pe nicăieri", susţine Dorin Birta.

Aşadar, până la finalizarea proceselor, să nu tragem speranţe că situaţia va deveni mai bună, chiar dacă revine obsesiv întrebarea: "Şi noi cu ce suntem vinovaţi să suportăm asemenea închipuire de drum?".

În concluzie, o să continuăm să ne facem de râs, măcar până în primăvară, sub ochii dojenitori ai lui Eminescu, Enescu, Iorga şi Luchian. Cu mulţumiri participanţilor la trafic ce ne-au permis să fotografiem şi să filmăm eforturile lor de a trece prin sectorul botoşănean al DJ282B.













 

 

Spune-ne opinia ta