Semnal de alarmă tras de Curtea de Conturi în privinţa lucrărilor de viabilizare a drumului către Iaşi, prin Prăjeni!

Drumul judeţean 282 B, către Iaşi, prin Prăjeni, a fost reparat într-o oarecare măsură, dar tot nu asigură condiţiile de trafic de pe sectorul ieşean al drumului. Diferenţele dintre segmentul botoşănean şi cel ieşean sunt vizibile şi aşa vor rămâne până când autorităţile judeţene vor avea posibilitatea legală să investească. "Deocamdată nu, cât drumul este în litigiu", este răspunsul obişnuit.

Nu este vorba doar de un litigiu, ci de patru: patru procese, din care trei suspendate până la finalizarea celui în care Curtea de Conturi a sesizat plăţi efectuate cu ocolirea legii.

Controlul Curţii de Conturi pe anul financiar 2013 a evidenţiat că întreg contractul semnat de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri cu societatea Bitunova a însemnat un întreg şir de plăţi fără justificare în realitate, de unde şi imputările ce depăşesc 5,3 milioane de lei. Ba mai mult, Curtea de Conturi a sesizat şi Direcţia Naţională Anticorupţie în privinţa acestui contract, însă anchetatorii au considerat că nu se pune problema unui abuz în serviciu.

"Am scăpat de acele acuzaţii, cu DNA-ul, dar procesul merge mai departe", spune Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Concret, Curtea de Conturi sesiza faptul că valoarea totală a lucrărilor contractate de Bitunova depăşea 22 de milioane de lei, pentru 31 de kilometri de drumuri judeţene, plăţile efective fiind de 13,5 milioane de lei, pentru 19,2 kilometri de drum.

Însă sumele achitate au fost plătite aiurea, dat fiind că fuseseră decontate mii de ore de funcţionare a utilajelor. De exemplu, strict pe DJ 282 B, sectorul Flămânzi- Prăjeni- limită de judeţ Iaşi au fost plătite în plus aproape 800.000 de lei pentru 751 de ore de funcţionare a utilajelor, în condiţiile în care lucrările efective au durat fix şapte zile. În aceste condiţii, decizia DNA de a nu declanşa o anchetă serioasă în privinţa contractului i-a determinat pe cei de la Curtea de Conturi să continue demersurile în instanţă, cerând cu insistenţă acest lucru.

Cât timp procesul cu Curtea de Conturi se judecă, în aşteptare rămân cele trei procese deschise de Bitunova împotriva Consiliului Judeţean şi a DJDP prin care constructorul cere obligarea celor două instituţii la plata unor lucrări suplimentare de 8.2 milioane de lei.

Între timp, responsabilii CJ şi ai DJDP care au girat acest contract s-au "retras" din prim- plan- Florin Ţurcanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, are cu totul alte probleme, Radu Judele- fostul administrator public al judeţului se mulţumeşte doar cu funcţia de consilier judeţean, în timp ce Sorin Clim, fostul şef de la DJDP s-a retras pe o funcţie de execuţie.

"Dacă în urma procesului vor fi stabilite vinovăţii, cu siguranţă că noi nu ţinem palma nimănui", susţine Dorin Birta, actualul vicepreşedinte al CJ.

Ştiri.Botoşani.Ro a scris despre procesele deschise de Bitunova şi aici:

Drumul Flămânzi- Plugari se distruge! Autorităţile câştigă mici lupte în instanţă - FOTO

 

Spune-ne opinia ta