Sute de mii de lei neîncasate sau sume plătite pentru lucrări proaste- şefii de la Drumuri au de recuperat bani!

Cu "teme pentru acasă" s-au ales şefii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri în urma controlului efectuat de inspectorii Curţii de Conturi aferent anului financiar 2016. Comparativ cu rezultatele altor controale din anii precedenţi, însă, şefii de la DJDP au scăpat ieftin.

Sute de mii de lei neîncasate sau sume plătite pentru lucrări proaste- şefii de la Drumuri au de recuperat bani!

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a fost mai mereu "mană cerească" pentru auditorii Curţii de Conturi care au descoperit de-a lungul timpului tot felul de ilegalităţi, de sume plătite fără bază legală, de facturi umflate. Contestaţiile depuse la rapoartele Curţii nu sunt nici acum judecată în instanţe, un exemplu fiind situaţia financiară aferentă anului 2013.

În acest context, verificările pe situaţiile financiare ale anului 2016 au evidenţiat doar câteva lipsuri ce urmează să fie corectate. De exemplu, recuperarea de la Telekom a aproape 815.000 de lei, reprezentând tarifele pentru cablul aerian în lungul drumului.
Concret, în 2015, Consiliul Judeţean a stabilit ca în 2016, tariful pentru cablul aerian instalat de-a lungul drumurilor administrate de DJDP să fie de 0,2 euro pe metru liniar pe lună. Cum Telekom are în exploatare 99.406 metri liniari de traseu telefonic suprateran, inspectorii Curţii de Conturi au concluzionat că şefii DJDP nu au facturat şi încasat tariful pentru perioada aprilie- decembrie 2016, suma ajungând la aproape 815.000 de lei. Interesant este că Telekom a achitat alte sume pentru alte taxe, dar nu şi cea pentru cablurile supraterane.

Ca atare, "tema" pentru actuala conducere a DJDP este recuperarea sumelor, chiar dacă aceasta susţine că s-a tot insistat pe lângă Telekom pentru achitarea datoriilor, dar în zadar.

La capitolul "mărunţişuri" (din nou, comparativ cu alte rapoarte ale instituţiei de control, n.r.) mai apare o sumă de recuperat de la Transporturi Auto, societatea cu care DJDP a încheiat un contract multianual de întreţinere a drumurilor judeţene. Astfel, inspectorii Curţii de Conturi au constatat în teren că pe opt kilometri de drumuri judeţene, aleşi aleatoriu, sunt deficienţe în ce priveşte execuţia lucrărilor din covoare asfaltice- acestea prezintă deformări, denivelări sau fisuri pronunţate, fiind necesară refacerea lucrărilor pe aproximativ 266 de metri pătraţi de carosabil. Extinderea analizei a dus la concluzia că de fapt peste 600 de metri pătraţi de carosabil reparat de constructor trebuie refăcuţi, valoarea lucrărilor fiind de peste 27.000 de lei.

Vina conducerii DJDP a fost că nu a urmărit stadiul lucrărilor şi calitatea lor, achitând lucrările fără crâcnire. Ca atare, auditorii Curţii de Conturi au impus refacerea lucrărilor aşa cum trebuie. Deficienţe au fost constatate şi în privinţa lucrărilor derulate de Cornell's Floor la refacerea podului de beton peste pârâul Podriga, pe raza localităţii Mileanca dar şi plăţi ilegale a cheltuielilor de transport pentru funcţionari aflaţi în delegaţie, sarcina trasată şefilor DJDP fiind aceea de recuperare a sumelor plătite în plus.

Despre constatări mult mai grave ale Curţii de Conturi la DJDP, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Semnal de alarmă tras de Curtea de Conturi în privinţa lucrărilor de viabilizare a drumului către Iaşi, prin Prăjeni!

 

Spune-ne opinia ta