Front comun pentru chiriile de la ANL-uri! Primarul Cătălin Flutur se întâlnește cu ministrul dezvoltării

Chiriașii din locuințele ANL, din municipiul Botoșani, și-au spus, vineri, nemulțumirea vizavi de noile chirii și în fața primarului Cătălin Flutur. 

Cetățenii i-au spus edilului că noile chirii care vor fi percepute începând de anul acesta sunt mult prea mari, iar mulți nu au posibilitatea financiară să le plătească, fiind de-a dreptul disperați.

Primarul le-a explicat chiriașilor că această majorare a fost decisă la nive central, noua modalitate de calcul fiind reglementată printr-o Hotărâre de Guvern, Consiliul Local Botoșani nefăcând altceva decât să aprobe noile tarife stabilite prin actul normativ. 

Cătălin Flutur se va deplasa săptămâna viitoare la București, unde alături de mai mulți primari va avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării unde vor pune în discuție chiriile ANL și se va cere anularea Hotărârii care le mărește sau stabilirea unor creșteri graduale.

"Am fost la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, ne-am întâlnit primarii de muncipii din regiunea noastră. Am convenit ca luni, la ora 14.00, prin intermediul Asociației municipiilor din România să avem o întâlnire cu ministrul dezvoltării regionale și cu secretarul de stat care răspunde de ANL-uri, să discutăm despre această Hotărâre de Guvern care într-adevăr duce chiria ANL mult mai sus decât este acum. Prin vocea noastră să îi rugăm pe cei de la Ministerul Dezvoltării, care de altfel au și inițiat Hotărârea de Guvern, să o retragă și să gândească o altă formulă. Ori o retrag de tot, ori să vină cu niște prețuri mai mici", a spus primarul Cătălin Flutur.

O altă problemă ridicată de chiriași a fost cea legată de cumpărare locuințelor. În acest moment, o astfel de tranzacție nu este posibilă la Botoșani întrucât nu există cărțile funciare.


"Sarcina întocmirii cărților funciare și a apartamentării blocurilor este a proprietarului, adică a Consiliului Local. Și eu sunt siderat că în ultimele trei exerciții bugetare și bugete aprobate nu au existat bani pentru așa ceva. Eu cred că a fost o scăpare, ca să nu spun mai mult. Bani cred că erau. După creșterea chiriilor bănuiesc că cei mai mulți vor dori să cumpere, să plătească o rată decât să plătească o chirie și atunci ceea ce le-am spus este că vom prinde anul acesta bani pentru cărțile funciare să rezolve problema cu cumpărarea apartamentelor", a precizat primarul.

Flutur le-a explicat chiriașilor și ce reprezintă acel coeficient de 0,5% aprobat de Consiliului Local, și care reprezintă o sumă infimă care merge într-un fond pentru reparații, care este separat de chirii. 

"Toți cei din sală au fost de acord că trebuie să existe niște bani cu care să intervenim în cartierele ANL, sunt trotuare prăbușite, probleme la acoperișuri. Să ne gândim că avem o chirie de 500 de lei. Aveam posibilitatea să luăm 5 lei maxim sau să luăm 50 de bani. Nu în 5 lei e problema. Noi am mers undeva la 0,5% care înseamnă 2,5 lei. Voi fi prezent la discuția de la București, și cred că vocea noastră a primarilor va conta mult", a conchis primarul municpiului Botoșani. 

 

Spune-ne opinia ta