Vioara Stradivarius a cântat pentru copiii din Mihăileni!

Vioara Stradivarius a cântat pentru copiii din Mihăileni!
O vioară cât se poate de obişnuită, nici mai mare, nici mai mică, în niciun caz poleită cu aur sau bătută cu diamante ca să-i justifice preţul exorbitant. Aşa descrie Alexandru Tomescu vioara Stradivarius, cea care de câţiva ani călătoreşte prin lume şi reuşeşte să adune laolaltă mii de iubitori ai muzicii şi să le vorbească despre George Enescu, Bach, Bela Bartok, Prokofiev sau Vasile Filip.

O vioară care fascinează şi care joi, 2 iunie 2016, a răsunat în faţa a sute de copii din Mihăileni, judeţul Botoşani, satul în care copilul Jurjac a petrecut clipe de linişte şi de tihnă în casa bunicilor săi.

Au privit vrăjiţi vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Unde este secretul, se întreabă violonistul Alexandru Tomescu, ce face ca această vioară să fie deosebită de toate celelalte? "Răspunsul nu este vizibil, ci mai degrabă audibil: un Stradivarius există şi trăieşte cu adevărat doar atunci când este cântat într-o sală de concert, în faţa iubitorilor de muzică. Câte astfel de viori minunate nu aşteaptă prin vitrine prăfuite de muzee sau prin seifuri de bănci momentul în care vor putea vibra din nou, momentul în care îşi vor putea face auzit din nou glasul?", spune Alexandru Tomescu.

Pe data de 2 iunie, Turneul Internațional Stradivarius - EXPERIENCE  2.0 a ajuns în judeţul Botoşani, la Mihăileni. Şi asta pentru că Fundaţia Culturală Remember Enescu şi Pro Patrimonio propun reabilitarea Casei Enescu de la Mihăileni şi crearea Academiei de Muzică şi Arte Vizuale "George Enescu", un centru de excelenţă în studiul muzicii clasice şi al artelor vizuale. Un loc unde copiii talentaţi, la începutul drumului, vor avea contact cu mari muzicieni, artişti şi arhitecţi.

Proiectul va avea în vedere comunitatea locală, implicând copiii din zonă şi oferindu-le şansa la educaţie de calitate şi un mediu cultural aproape de casele lor.

Joi la amiază, pe o vreme potrivnică unui concert în curtea casei Enescu, sala Centrului cultural din Mihăileni era înţesată de lume. Copii, profesorii lor, câţiva părinţi, puţine oficialităţi şi, pentru că o ocazie bună nu trebuie irosită, un rând în faţă plin de politicieni de o singură culoare politică. Însă nimic, nici o undă de campanie electorală, nici un discurs nu au reuşit să alunge zâmbetul ghiduş şi străfulgerarea din ochii copiilor. Iar violonistul Alexandru Tomescu li s-a adresat lor, numai lor.

"Proiectul meu, timp de o lună de zile, a fost dedicat strângerii de fonduri pentru a deschide aici această Academie de Muzică şi Arte Vizuale. Faptul că astăzi în sală sunt mult mai mulţi copii decât adulţi ne arată că am avut dreptate şi că avem pentru cine face acest lucru. Sunt sigur că dintre dumneavoastră sunt unii care vor cânta mai târziu pe această vioară Stradivarius. Timp de o lună de zile, în 15 oraşe din România, am dus acest mesaj de cultură, de muzică", a spus Alexandru Tomescu.

Artistul nu a pierdut prilejul de a anunţa că intenţiile sale legate de Mihăileni nu sunt simple vorbe: chiar din vara aceasta vor fi organizate tabere de muzică, pictură, teatru. "Vreau să organizăm o tabără de pictură, de muzică, am vorbit cu actorii Marius Manole şi Medeea Marinescu, au promis că vor veni aici poate chiar din vara aceasta, pentru o tabără de teatru. Toată energia mea va fi îndreptată către această Academie de Arte Vizuale, sper din tot sufletul să se materializeze şi să vină în întâmpinarea dvs. să vă ofere accesul la cultură, la frumos, la muzică", le-a spus copiilor Alexandru Tomescu.

Copiii din Mihăileni aşteaptă ca vioara Stradivarius, cu bagheta sa fermecată, să le deschidă uşa spre lumea cea mare a muzicii, a artei, a spiritului liber şi frumos.















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Marta, eleva de 10 din Botoșani calificată la trei olimpiade naționale: ”Mie îmi place mult România, nu m-aș vedea părăsind tot!”

astăzi, 07:59
1846

Cunoscut pentru învățăturile sale către tineri, regretatul academician Solomon Marcus obișnuia să îi provoace: ”Știu că vrei să afli multe de la mine. Vino și caută! Căut...

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1842

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
369

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...