Poliţiştii botoşăneni continuă campania "Tu votezi, MAI te informează". Ce riscă cei care fraudează votul!

În contextul organizării alegerilor locale din acest an, adresăm invitaÈ›ia mass-media È™i societății civile de a se alătura È™i de a susÈ›ine demersul instituÈ›ional de informare ÅŸi conÅŸtientizare a cetăţenilor cu privire la sancÅ£iunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal ÅŸi al mitei electorale È™i le mulÅ£umim celor care au răspuns deja solicitării de a transmite mesajul de interes public general către cetățeni.  

Prin intermediul Campaniei “Tu votezi! MAI te informează!, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să deÈ›ină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală È™i să respecte confidenÈ›ialitatea votului, precum È™i informaÈ›ii cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri - contravenÈ›iile È™i infracÈ›iunile prevăzute de Codul Penal.

În cadrul campaniei au fost realizate spot-uri video ÅŸi audio ÅŸi alte materiale de promovare a informaÅ£iilor cu caracter preventiv.

Totodată, pe pagina oficială de Internet a MAI, a fost creată o secțiune dedicată alegerilor (http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html) care conține principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile ce pot fi constatate de angajații MAI și infracțiunile prevăzute de Codul Penal, precum și link-uri către deciziile Biroului Electoral Central și ale Autorității Electorale Permanente.

Având în vedere rolul esenÈ›ial pe care mediul online îl are în informarea alegătorilor, campania MAI include o componentă de informare specială È™i pe contul de Facebook.
În contextul arătat, acÈ›iunile poliÅ£iÅŸtilor se vor concentra însă ÅŸi pe palierul asigurării ordinii publice È™i a gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral, astfel încât scrutinul electoral să se desfăşoare în condiÅ£ii de legalitate deplină.
Astfel, la nivelul Inspectoratului JudeÅ£ean de PoliÅ£ie BotoÅŸani, poliÅ£iÅŸtii vor fi angrenaÅ£i în zilele de 4 ÅŸi 5 iunie, în activităţi privind paza secÅ£iilor de votare sau în măsuri de ordine publică.

PoliÅ£iÅŸtii vor acÅ£iona în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Informaţii cu privire la prevederile legale:
  • Exemple de CONTRAVENÅ¢II prevăzute de art.108 din Legea nr. 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autorităţilor administraÅ£iei publice locale:
  • neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum ÅŸi distribuirea, inclusiv de către candidaÅ£i, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor sau în ziua votării în perimetrul secÅ£iilor de votare, delimitat potrivit art. 83 alin. (1) se sancÅ£ionează cu amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
  • distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afiÅŸate sau a oricăror altor afiÅŸe ori anunÅ£uri de propagandă electorală se sancÅ£ionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei;
  • nerespectarea dispoziÅ£iilor art. 90 privind prezenÅ£a altor persoane în cabina de vot, precum ÅŸi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancÅ£ionează cu amendă de la 600 la 1.000 lei;
  • continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale potrivit dispoziÅ£iilor art. 64, prin lansarea, afiÅŸarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum ÅŸi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secÅ£iilor de votare sau în perimetrul prevăzut la art. 83 alin. (1), să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianÅ£e politice, alianÅ£e electorale ori candidaÅ£i independenÅ£i se sancÅ£ionează cu amendă de la 1.400 la 2.000 lei
  • comercializarea/consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secÅ£iei de votare se sancÅ£ionează cu amendă de la 2.200 la 3.000 lei.
  • Exemple de INFRACÅ¢IUNI ELECTORALE, prevăzute de Titlul IX din Codul penal:

         ART. 385    Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
        (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciÅ£iu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseÅŸte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
        (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secÅ£iei de votare se pedepseÅŸte cu închisoarea de la 2 la 7 ani ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
         ART. 386    Coruperea alegătorilor
        (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaÅ£i ori un anumit candidat se pedepseÅŸte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
        (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripÅ£ionate cu însemnele unei formaÅ£iuni politice.
         ART. 387    Frauda la vot
        (1) Fapta persoanei care votează:
        a) fără a avea acest drept;
        b) de două sau mai multe ori;
        c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseÅŸte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
        (2) Cu aceeaÅŸi pedeapsă se sancÅ£ionează utilizarea unei cărÅ£i de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
         ART. 388    Frauda la votul electronic
        Tipărirea ÅŸi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
         ART. 389    Violarea confidenÅ£ialităţii votului
        (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseÅŸte cu amendă.
        (2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secÅ£iei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
         ART. 390    Nerespectarea regimului urnei de vot
        (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseÅŸte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
        (2) ÎncredinÅ£area urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secÅ£iei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiÅ£ii decât cele prevăzute de lege se pedepseÅŸte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
         ART. 391    Falsificarea documentelor ÅŸi evidenÅ£elor electorale
        (1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseÅŸte cu închisoarea de la unu la 5 ani ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
        (2) Cu aceeaÅŸi pedeapsă se sancÅ£ionează ÅŸi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă.
        (3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obÅ£inute în secÅ£iile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseÅŸte cu închisoarea de la 2 la 7 ani ÅŸi interzicerea exercitării unor drepturi.
        (4) Cu aceeaÅŸi pedeapsă se sancÅ£ionează introducerea de date, informaÅ£ii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaÅ£ional naÅ£ional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.
     

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect internațional Erasmus+ pentru tinerii cu dizabilități din Botoșani! (Foto)

astăzi, 18:00

Un proiect care schimbă vieÈ›i: 29 de tineri cu dizabilități, 3 țări RO-GR-LV, un scop – Incluziune Reală. AsociaÈ›ia „Down Activ” Moldova a obÈ›inut acreditarea în ...

Angajatori amendați de inspectorii ITM Botoșani, ce nereguli au fost găsite!

astăzi, 17:00

În cursul lunii aprilie, în domeniul relaÈ›iilor de muncă, au fost efectuate 50 controale. Au fost dispuse 74 măsuri pentru remedierea deficienÈ›elor constatate, au fost aplicate 8 sancÅ...

(P) Ce echipamente e nevoie să cumperi înainte de a avea un copil?

astăzi, 16:42

Venirea pe lume a unui copil este o experiență unică È™i emoÈ›ionantă, dar presupune È™i o bună organizare. Ca proaspăt părinte, este firesc să te întrebi ce echipamente ai nevoie î...