Medici botoşăneni plătiţi cu mii de lei lunar, chiar dacă nu au niciun pacient, spune şeful Casei de Sănătate!

Cele 13 centre de permanență de pe raza județului Botoșani se dovedesc a fi ineficiente, în condițiile în care adresabilitatea este una extrem de scăzută.

Cetățenii preferă să vină în continuare la Unitatea de Primiri Urgențe și să sune după ambulanță, deși multe dintre cazurile care ajung în urgență nu reprezintă în realitate o urgență majoră și ar putea fi foarte bine tratate în aceste centre de permanență.

În ciuda acestui aspect, lună de lună medicii de familie care activează la aceste centre de permanență continuă să încaseze sumele destul de consistente, în medie 2.500-3.000 de lei pe lună, chiar dacă în luna respectivă nu au niciun pacient, sumele putând ajunge și la 6.000 de lei.

"Centrele de permanență sunt finanțate de Ministerul Sănătății prin transfer de fonduri la Casa de Asigurări de Sănătate. La nivelul județului Botoșani avem un număr de 13 centre de permanență. Din constatările noastre nu există adresabilitate la centrele de permanență. Avem în municipiul Botoșani un centru de permanență, deși avem Unitate de Primiri Urgențe, la Dorohoi avem două centre de permanență, deși avem Centru de Primiri Urgențe. Medicii și asistenții care desfășoară activitate în centrele de permanență primesc bani pentru timpul efectiv prestat în centrul de permanență, sunt plătiți cu ora şi primesc bani chiar dacă într-o lună nu au niciun pacient", a precizat Costel Lupașcu, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani.

Centre de permanență mai sunt și la Bucecea, Flămânzi, Săveni, Avrămeni și Darabani, tarifele fiind diferite de la un centru la altul. Șeful Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani consideră că aceste centre ar putea fi eficiente dacă s-ar modifica cadrul legislativ.

"Noi am discutat și cu autoritățile publice locale și cu toți coordonatorii de centre pentru a promova în rândul asiguraților și neasiguraților aceste centre de permanență dar din păcate la aceste centre activitatea nu  prea există și asiguratul preferă să sune la ambulanță, să vină acasă la el și să îl aducă în oraș, făcând ca cheltuiala să fie foarte mare. Cred că ar trebui schimbată legislația, intervenind pe partea aceasta, create doar centre de permamență fixe, unde pacienții să știe că găsesc permanent un cadru medical de specialitate care să îi asigure asistență medicală", a mai spus Costel Lupașcu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul „Rădăcini sociale: Dezvoltăm afaceri care contează”, promovat la Botoșani de către o asociație și o fundație! (foto)

astăzi, 20:28

Proiectul are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive în zonele rurale, iar acest lucru va fi realizat prin înființarea a 34 de întreprinderi sociale în mediul...

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

astăzi, 19:03

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

astăzi, 18:00

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...