Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șansele sa fie motivată să răspundă celor din jur, așa cum aceștia se așteaptă ca ea sa răspundă.
Așa că s-a întâmplat din nou. Oameni simpli, care au înțeles la rândul lor că persoanele private de libertate pot (re)deveni buni părinți, fii, frați sau chiar colegi sau vecini, au arătat că se poate și au urmat îndemnul lui Seneca: „Atașează-te de cei care te pot face mai bun și primește-i pe cei care, la rândul tău, îi poți face mai buni”.
Miercuri, 09.10.2024, alți 5 deținuți au luat parte la Proiectul „Good lives- Umanizarea vieții de detenție prin experiențe pozitive” și au servit masa la un restaurant din municipiul Botoșani. Ei au experimentat astfel normalitatea vieții din libertate și exersând atitudini și comportamente, în acord cu așteptările societății.
„M-a făcut să mă gândesc să nu mai recidivez”, a declarat un deținut în urma acestei activități de creare a sentimentului de încredere și apel la responsabilizare.
Unul dintre cei 5 deținuți a fost instituționalizat în sistemul de protecție a copilului, iar după dezinstituționalizare a locuit în stradă și niciodată nu a servit masa într-un restaurant.
Acest proiect a mai fost implementat și în alte comunități din țară precum Arad, Baia Mare, Craiova, Timișoara și Ploiești, având o deschidere deosebită și un impact pozitiv asupra tuturor celor implicați.
„Mulțumim, Botoșani, pentru că vă alăturați orașelor mari din România, mulțumim restaurantului pentru sponsorizare și pentru că a ales să facă parte dintre aceia care vor face lumea mai bună!”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Botoșani.