Victor Ponta și Traian Băsescu, în vizorul CSM pentru declarații în dosarele Lukoil și Microsoft

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va analiza, joi, declaraţiile premierului, Victor Ponta, cu privire la sechestrul impus de Parchet în dosarul Lukoil, urmând să decidă dacă se impune sesizării Inspecţiei Judiciare, asupra unei eventuale atingeri aduse independenţei procurorului, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Totodată, CSM analizează dacă este necesară sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, în cazul Microsoft, şi ale lui Varujan Vosganian cu privire la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, la propunerea judecătorului, Horaţius Dumbravă, şi a vicepreşedintelui CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Astfel, atât declaratiile lui Victor Ponta, cât și decizia ulterioară a procurorilor de ridicare parțială a sechestrului au determinat reacții politice, dar și reacția CSM, care urmează să decidă dacă a fost afectată independența procurorului de caz.

În ceea ce îl privește pe șeful statului, Horațiu Dumbravă a declarat că Inspecția Judiciară ar trebui sesizată pentru că Traian Băsescu ar fi devaluat informații, din dosarul Microsoft, în cadrul unei dezbateri publice. În consecință, afirmă judecătorul, este necesar un avertisment ferm, din partea CSM, la adresa tuturor politicienilor care își permit fie să pună, în discuție, o decizie a procurorilor, fie să ofere informații secrete dintr-un dosar, care se află în plină anchetare la DNA, relatează Realitatea TV.

În cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, procurorul Gheorghe Muscalu a declarat că, din ipostaza de om politic, de parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror.

Potrivit procedurii, după aceste dezbateri, membrii CSM se retrag, urmând să acorde un vot, atât cu privire la Victor Ponta, cât și la Traian Băsescu, pentru ca, mai apoi, inspectorii judiciari să întocmească un raport, care va fi trimis înapoi la CSM.

Toți membrii acestui for au luat, pe rând, cuvântul în ședință și au precizat că trebuie să fie găsite soluții pentru ca politicienii să nu își mai permită să facă afirmații, la nivelul justiției, pentru că astfel se aduce atingere gravă asupra independenței actului de justiție.

"Având în vedere solicitările unor reprezentanţi ai mass media cu privire la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuţie în şedinţa Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil.", se preciza într-un comunicat de presă, postat pe site-ul CSM.

În ciuda informațiilor vehiculate în presă, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiești a susținut că decizia aparține procurorului și că n-a fost influențat politic.

"În contextul creat, în ultimele zile, în care o parte a presei a lansat afirmații ce nu corespund realității și care sunt de natura să arunce în derizoriu munca procurorului și să afecteze imaginea de ansamblu, a activității Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ne simțim datori să precizam următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014: procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asiguratorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectiva acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parțială și a avut la bază dorința de a nu afecta salariații S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activității societății, astfel încât o parte a profitului obținut să fie consemnat, pentru acoperirea prejudiciului; - aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuțiile purtate cu reprezentanții societății cercetate și nu urmare unor declarații cu caracter public, făcute de persoane din spațiul politic; - în cursul acestor discutii desfășurate, în limitele și în condițiile legii, au fost identificate modalități alternative de instituire a măsurilor asiguratorii, care sa evite consecințe sociale și economice nedorite", se arată în comunicatul Parchetului.

Dincolo de această decizie, care urmează să fie luată de magistrați, joi, ruşii de la Lukoil au dat un ultimatum procurorilor ca până, vineri, să ridice sechestrul pe bunurile companiei, ameninţând că închid rafinăria Petrotel Ploişti şi că lasă pe drumuri 2500 de angajaţi.

"Ar fi păcat să trebuiască să oprim rafinăria. Am investit mulţi bani aici", a spus Nekrasov, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Luni, premierul, Victor Ponta, declara despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă că Executivul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi, potrivit Mediafax.

Ponta a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

sursa: realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul „Rădăcini sociale: Dezvoltăm afaceri care contează”, promovat la Botoșani de către o asociație și o fundație! (foto)

astăzi, 20:28

Proiectul are ca scop sprijinirea dezvoltării durabile și incluzive în zonele rurale, iar acest lucru va fi realizat prin înființarea a 34 de întreprinderi sociale în mediul...

„Good lives”, proiectul Penitenciarului Botoșani care le oferă deținuților șansa la o viață normală!

astăzi, 19:03

 Tot în timp și cu răbdare, ne propunem să ajutăm și pe ceilalți să creadă, iar atunci când există deschidere și susținere din partea societății, persoana are toate șans...

Lângă noi: O mamă singură din Iași adună peturi și doze de la pelerinii veniți să se închine la moaște!

astăzi, 18:00

Profitând de numărul mare de pelerini care participă la eveniment, femeia de 37 de ani a început să adune PET-uri, sticle și doze aruncate de participanți, ducându-le la recicla...