Eşti racordat la sistemul centralizat? Ai putea plăti căldură mai scumpă cu aproape 40 la sută!

Eşti racordat la sistemul centralizat? Ai putea plăti căldură mai scumpă cu aproape 40 la sută!
ANRE cere Guvernului sa aprobe urgent o Ordonanta prin care sa includa CET-urile in randul consumatorilor reglementati de gaze incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru a nu creste preturile la energia termica

Toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat, informează Hotnews.

Insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE) a notificat Guvernul sa aprobe de urgenta un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa scoata CET-urile din randul consumatorilor de pe piata libera, in caz contrar existand pericolul cresterii preturilor la energia termica cu 28% pana la 38%. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

Emil Calota, vicepresedinte ANRE, sustine ca a fost notificat Departamentul pentru Energie pentru a corecta aceasta situatie prin Ordonanta de Urgenta inca din 10 noiembrie. Practic, ANRE cere sa fie reglementate preturile la gaze pentru CET-urile care produc energie termica pentru populatie.

La randul sau, Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii din Camera Depatutatilor, a spus ca este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic reglementat care detine o centrala de apartament si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica.

Declaratiile au avut loc in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului pe tema pretului la energie.

Departamentul pentru Energie precizeaza ca va analiza solicitarea amanarii liberalizarii preturilor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Departamentul pentru Energie a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali, se arata intr-un comunicat al Departamentului.

"De asemenea, Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării. Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. În ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, acestea vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual", se arata in comunicat.

Precizam ca procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentru toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua treptat, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
231

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
276

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
184

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...