18 septembrie pe Știri Botoșani. Mall-ul se ridică încet, dar sigur! Și Botoșani, ruleta rusească: Pericolul din preajma trecerilor de pietoni

Primarul din comuna Mihai Eminescu i-a făcut plângere penală comisarului-şef al Gărzii de Mediu, scafandrul care a murit coborâse pentru a salva un angajat al Primăriei Rădăuți-Prut, iar primul artist în 3D din România își vinde cel mai valoros tablou, pentru a ajuta un copil fără auz.

18 septembrie 2008

Mall-ul din centrul Botosanilor se ridica incet, dar sigur

Chiar daca ploua de aproape o saptamana, muncitorii lucreaza in continuare la mall-ul din centrul municipiului, constructorul fiind hotarat sa finalizeze lucrarea la termen. In prezent, constructia a ajuns la nivelul etajului doi, desi stalpii de sustinere au fost ridicati pana la nivelul trei.


„S-a ajuns la etajul doi cu constructia. Este o constructie parter plus 4 etaje, etajul patru fiind mai mic ca suprafata decat celelalte nivele. Fiecare etaj are prevazute cate doua nivele de parcare. Vor fi in total 8 parcari, plus una subterana. Anul acesta ei incearca sa finalizeze structura de rezistenta. Daca termina structura anul acesta, inchiderile pot fi gata intr-o luna”, a declarat viceprimarul municipiului Botosani, Catalin Alexa. Lucrarile sunt executate de doua firme botosanene, respectiv SC Victor Construct si SC Veritas. Valoarea investitiei este de 23 milioane de euro, mall-ul intinzandu-se pe o suprafata de 23.000 de metri patrati. Centrul comercial va fi dotat cu pista de bowling, salon de biliard, trei cinematografe multiplex si un spatiu de joaca modern, termenul de finalizare fiind sfarsitul anului 2009.

18 septembrie 2009

Comasarile ilegale de scoli zdruncina coalitia la Botosani!

Linistea din coalitie se transforma de la o ora la alta in taifun politic, odata cu presiunea exercitata de PSD asupra inspectorului scolar general Ada Macovei. Dupa acuzatiile legate de demiterile directorilor, pe masa prefectului au poposit sesizari din teritoriu legate de comasari ilegale de scoli, decise de administratiile locale si aprobate de sefa invatamantului botosanean. Legea permite ca o comasare sa aiba loc doar atunci cand una dintre scoli figureaza cu mai putin de 200 de elevi. "Autoritatile locale nu pot lua hotarari impotriva legii. Vom verifica toate hotararile locale si, acolo unde se vor constata ilegalitati, se va cere revocarea ordinului pe care administrativa. Mergem la instanta pe contencios administrativ", a adaugat Cristian Roman. In acest sens, spune Cristian Roman, deciziile de comasare a unitatilor scolare au fost luate, la ISJ Botosani, pe baza acestor hotarari administrative locale.

18 septembrie 2010

Scafandrul care a murit coborase pentru a salva un angajat al Primariei Radauti-Prut!

Razbunarea apelor! Pompierul care la inundatiile din vara a salvat vieti omenesti, infruntand iadul apelor, a fost rapus joi seara intr-un put de captare a apei, in timp ce incerca sa scoata la suprafata un om blocat in adanc. Plutonierul Marius Loghin, in varsta de 32 de ani, era angajat in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din anul 2006, iar din 2008, dupa ce a urmat o serie de cursuri, activa ca scanfandru. Alaturi de tanarul care si-a pierdut viata, mai coborasera in putul de captare a apei din localitatea Rediu, comuna Radauti-Prut, si mr. Narcis Jachel şi plt. Iulian Todirel, ultimii doi aflandu-se in prezent la spital, in afara oricarui pericol. Mai mult…

18 septembrie 2011

Gellu Dorian: Pentru o promovare mai bună a poeziei româneşti

Ediţia de anul acesta a Congresului Naţional de Poezie a fost ultima în acest format. După discuţiile avute în cele trei zile ale congresului, unele referitoare la temă – și cele de fapt care au contat! -, altele cu deviaţii electorale la adresa Uniunii Scriitorilor din România, menite să stîrnească doar valuri inutile – care de fapt nu au contat, dar care au mișcat degetele pe tastatura unor calculatoare cu blog-uri incubate și au atins orgolii rănite, vanităţii chiar și acolo unde speram că nu există așa ceva! -, am ajuns la concluzia, exprimată și de Dinu Flămând și Liviu Dumitriu, Doina Uricariu, Claudiu Komartin și alţii, că ar fi mult mai utilă o întîlnire de 3-4 zile între poeţii români și traducătorii nativi din alte ţări, care să găsească adevăratele căi de promovare a poeziei românești în străinătate.


Pînă acum apelurile făcute, fie către una sau mai multe instituţii ale statului, de la Președinţie, Guvern pînă la ministerele de resort și I.C.R., nu au adus nimic concret, ci doar reacţii oarecum justificative, cum, pe bună dreptate, poate, a făcut acum I.C.R-ul care, în unele întîlniri televizate și altele publicate în presa scrisă, a explicat oarecum mai transparent realizările și importanţa pe care o are în plan extern; ba mai mult decît atît a recepţionat mesajul nostru și a achiziţionat un număr important de cărţi din colecţia Poeţi Laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia, cărţi care vor ajunge în bibliotecile institutelor din subordine din lume, ceea ce ar putea fi un pas important în cunoașterea poeziei românești contemporane. Însă de la aceste enunţuri statistice și pînă la argumentarea concretă a faptelor, cu efecte și în plan editorial internaţional, însemnînd tiraje, prezenţe în librării și în presa străină a scriitorilor români mai este destulă cale. Nimeni nu a contestat aceste realizări ale I.C.R.-ului, ci doar lipsa de vizibilitate și ecou ale acţiunilor pe care le întreprinde. Mai mult…

18 septembrie 2012

Catalin Flutur, director Locativa: “Nepermis de mult s-a lungit repartizarea locuintelor din Centrul Vechi”

Directorul Locativa, Catalin Flutur, considera ca s-a prelungit prea mult termenul pentru repartizarea locuintelor din Centrul Vechi. Desi au trecut trei luni de la adoptarea Hotararii de Consiliu Local privind stabilirea criteriilor pentru repartizarea locuintelor de serviciu din Centrul Vechi, nici pana la aceasta data nu s-a stabilit lista beneficiarilor, cu toate ca sunt solicitari in acest sens.


“In momentul in care de la Primarie vor face repartitiile, noi vom face contractele. In toata aceasta perioada locuintele stau goale, trebuie securizate si sunt foarte multi care asteapta. Nepermis de mult s-a lungit repartizarea acestor locuinte. Doua treimi sunt pentru serviciu si o treime sunt locuinte de necesitate", a spus Catalin Flutur. In sedinta de Consiliu Local de luna aceasta  va fi aprobata lista cu beneficiarii celor 36 de locuinte sociale din Cismea, si abia dupa accea se va face o analiza si se vor repartiza si locuintele reabilitate din Centrul Vechi.

18 septembrie 2013

Primarul din comuna Mihai Eminescu i-a făcut plângere penală comisarului-şef al Gărzii de Mediu!

Un control făcut de comisarii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu în comuna Mihai Eminescu s-a lăsat cu amenzi şi plângeri penale. În urma unor reclamaţii primite de la mai mulţi cetăţeni, precum că în unele zone sunt depozitate deşeuri, iar Primăria nu face salubrizarea, comisarii Gărzii de Mediu au făcut un control şi au dat un termen de câteva zile pentru remedierea situaţiei. La un nou control, au constatat că nu s-a rezolvat problema, motiv pentru care au aplicat o amendă de 20.000 de lei. "Primăria Mihai Eminescu a fost amendată cu 20.000 de lei. A depozitat gunoi pe zone unde nu trebuia depozitat. Am primit o reclamaţie, le-am dat ca timp de rezolvare două săptămâni. Nu s-au remediat problemele, iar oamenii tot trimiteau reclamaţii si s-a dat amendă şi ei au contestat-o", a spus Răzvan Rotaru, comisar-şef al Gărzii de Mediu Botoşani.

La rândul lor, cei de la Primăria Mihai Eminescu au contestat amenda şi i-au făcut lui Rotaru şi plângere penală pentru abuz în serviciu.

18 septembrie 2014

Ţurcanu, supărat pe trădători: "Noi nu facem jocuri din astea pe care îi hulim îi aducem şi îi punem la masă"

Cei care joacă la două capete vor suporta consecinţele, îi avertizează liderul PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, pe membrii de partid care una spun şi alta fac, făcând referire la cei care vor trăda prin acordarea sprijinului politic social-democraţilor. Ţurcanu va avea o discuţie şi cu liderul PDL, Cătălin Flutur, pentru a se decide soarta tradătorilor. "Voi discuta cu Cătălin Flutur şi în partid trebuie să facem reguli. Ori pleacă ei, ori îi ajutăm noi să plece. Dacă pleacă să plece, dacă nu, aplicăm legislaţia. Mă refer la toţi care joacă dublu. Care pleacă, pleacă, care nu îi ajutăm noi conform statutului să plece. Noi nu facem jocuri din astea pe care îi hulim îi aducem şi îi punem la masă", a spus Florin Ţurcanu.

18 septembrie 2015

Primul artist în 3D din România își vinde cel mai valoros tablou, pentru a ajuta un copil fără auz

Primul artist în 3D din România își vinde cel mai valoros tablou, pentru a ajuta un copil fără auzPictorul botoşănean Daniel Relenschi, recunoscut la nivel internațional pentru tablourile sale 3D și primul artist de acest gen din România, anunță că donează o parte din încasările ce-i revin din vânzarea unui valoros tablou tridimensional, care o înfățisează pe celebra cântăreață de muzică populară, Sofia Vicoveanca.

Jumătate din suma pe care o va încasa, va fi direcționată pentru operația lui Matei, în vârstă de numai 6 luni. Micuțul familiei Teodor nu aude, fiind diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă, iar pentru a auzi, acesta are nevoie de un implant cohlear care costă 24.000 de Euro. Mai mult…

18 septembrie 2016

Maidanezii de pe străzile din Botoșani încing din nou spiritele! "Nu eu am declarat că mai sunt doi câini în Botoșani"

Câinii comunitari au redevenit o problemă în municipiul Botoșani, în ultima perioadă numărul acestora crescând, după cum susțin reprezentanții Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA).


Haite de câini pot fi observate în zone intens circulate din oraș, în ultima lună fiind mai multe persoane care au ajuns la spital după ce au fost atacate de maidanezi. Viceprimarul Cosmin Andrei consideră că activitatea DSPSA ar putea fi mai intensă pe această zonă, iar în viitorul contract ce va fi încheiat cu firma care va câștiga licitația pentru ecarisaj oficialul dorește să fie introduse noi prevederi. Actualul contract cu firma de ecarisaj, Trioconstruct, expiră la finele acestui an. Viceprimarul a mai menționat că directorul DSPSA nu are nevoie de nicio directivă pentru a acționa pentru capturarea câinilor fără stăpân, existând un contract și un regulament clar de organizare și funcționare privind câinii comunitari.

18 septembrie 2017

Zonele vulnerabile şi comunităţile rromilor din Botoşani, în discuţia ATOP

La aproape o lună de la crima din Centrul Vechi şi ecourile sale în societatea civilă, situaţia din zonă dar şi din Parcul Tineretului face subiectul unei analize a ATOP. Situaţia tensionată din Centrul Vechi şi Parcul Tineretului este discutată luni în şedinţa lunară a Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică, ce reuneşte reprezentanţii instituţiilor cu rol de restabilire a ordinii şi liniştii publice, a societăţii civile, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai autorităţilor publice locale botoşănene. La şedinţă participă şi primarul Cătălin Flutur, şefa Biroului pentru Rromi din Instituţia Prefectului, Semiramida Balan, şi reprezentanţi ai comunităţi rrome, între care şi Loredana Lascarache, liderul rromilor din Botoşani.

18 septembrie 2017

Explozia de pe Primăverii face obiectul unei anchete a Poliţiei şi Parchetului

Explozia de vineri după prânz şi consecinţele sale au intrat şi în atenţia anchetatorilor, care au declanşat o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de nenorocirea care a afectat atâţia oameni. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoșani a declanşat o anchetă în privinţa cauzelor care au dus la producerea exploziei de vineri în blocul din strada Primăverii 18. Cercetările se desfăşoară sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi distrugere calificată. "Ancheta se desfăşoară sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani. Vor fi audiaţi toţi locatarii", spune Nicoleta Federciuc, purtătorul de cuvânt al IPJ.


Tocmai faptul că nicio autoritate nu le-a luat vreo declaraţie în privinţa a ceea ce s-a întâmplat vineri în bloc îi revoltase pe proprietari. Aceştia au povestit cum s-au derulat lucrurile şi reprezentanţilor Delgaz Grid care i-au găsit la Primărie, în cadrul cercetărilor declanşate de furnizorul de gaz pentru a înţelege cum s-a putut produce deflagraţia.

18 septembrie 2018

Botoșani, ruleta rusească: Pericolul din preajma trecerilor de pietoni

Accidentele în care sunt implicați pietoni au devenit din ce în ce mai dese, vina fiind de cele mai multe ori împărțită: pietonul nu se asigură corespunzător ori traversează prin loc nepermis; conducătorul auto nu reduce viteza, dă dovadă de neatenție sau, pur și simplu, nu mai poate evita impactul dacă pietonul apare brusc în fața mașinii. Nu puține sunt evenimentele rutiere în care pietonul este lovit chiar pe marcajul pietonal. În funcție de circumstanțe, și aici vina variază procentual între imprudența pietonului și neatenția șoferului. Sau invers.


Există însă și situații în care la producerea unui accident rutier intervin și alți factori. Vizibilitatea redusă (condiții meteo) sau chiar lipsa indicatoarelor/vizibilitatea slabă a marcajelor. Mai mult…

18 septembrie 2019

Maeștrii în informatică de la „Laurian”, nominalizați ca cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani

Profesorul din Botoșani care coordoneză loturile naționale în cadrul olimpiadelor internaționale de informatică de doi ani, după alți cinci în care a coordonat lotul de seniori, și elevul cunoscut ca „micul Dexter” al Botoșaniului vor fi răsplătiți onorific de municipalitate.


Adrian Panaete și Tudor Cardaș, ambii de la Colegiul Național „A. T. Laurian”, sunt propuși pentru învestirea titlului de cetățeni de onoare ai municipiului. Semnatarii proiectului sunt profesorii Daniel Botezatu și Daniela Vicol.

18 septembrie 2021

114 îmbolnăviri cu COVID-19 raportate în Botoșani, în ultimele 24 de ore. Patru comune în scenariu „roșu”

114 persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu infecție COVID-19, în ultimele 24 de ore, a informat managerul de Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței. Conform datelor centralizate de instituție, 51 dintre infectări au fost înregistrate în municipiul Botoșani, unde incidența a crescut la 2,15 îmbolnăviri la mia de locuitori, ceea ce încadrează orașul în categoria de risc „galbenă”. Sunt 256 de cazuri active în această localitate.

18 septembrie 2022

Țesătoarele botoșănence care au impresionat francezii. Breasla de sătence care promovează cultura tradițională

Un grup de țesătoare din Botoșani, dintr-un sat renumit pentru tradițiile sale, reușește să păstreze obiceiuri și meșteșuguri arhaice, inclusiv adevărate comori ale artei populare.


Drept recunoaștere, o artizană, unul dintre cei mai vechi meșteri populari din zonă, a primit titlul de Tezaur Uman Viu. Satul Mihai Viteazul, din comuna Ungureni, este o veche vatră sătească din județul Botoșani, unde tradițiile etnografice din mai multe zone se îmbină într-un mod armonios.

18 septembrie 2023

Medicii din Maternitate reclamă agresiuni din partea pacienților și aparținătorilor

Medicii de la Maternitatea din Botoşani susţin că sunt agresaţi verbal şi ameninţaţi după cazul Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care a murit în spital din cauza neglijenţei cadrelor medicale.


Mai mulţi medici de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani s-au întâlnit, luni, cu prefectul judeţului, Sorin Cornilă, pentru a analiza activitatea acestei secţii, afectată de scandalul survenit ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Medicii au adus în discuţie faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de agresiune verbală din partea pacientelor şi a aparţinătorilor la adresa personalului medical. „Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp. Sunt situaţii în care pacienţii sau aparţinătorii devin violenţi, iar personalul medical primeşte ameninţări, în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt ameninţaţi, sunt stigmatizaţi. Eu i-am asigurat de sprijinul meu şi i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoşani. Sunt convins că avem medici profesionişti, dedicaţi, cu empatie şi care-şi onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieşi la suprafaţă şi justiţia funcţionează”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

18 septembrie 2023

Mihaela Ștefăniță, din Vârfu Câmpului în vârful lumii: ”Când închizi o ușă, Dumnezeu îți deschide alta mai bună și mai potrivită”

Într-o lume în care strălucirea gratuită tinde să ocupe tot mai mult loc, într-un timp al falselor vedete apărute peste noapte, a vorbi despre performanță, în orice domeniu s-ar întâmpla ea, devine un risc și o aventură. Cu toate acestea, există încă mulți oameni discreți, chiar dacă lumea lor înseamnă expunere maximă. Există femei frumoase care vorbesc lumii despre aparența fragilă și despre succesul obținut prin muncă și inteligență creatoare.

Mihaela Ștefăniță s-a născut în Vârfu Câmpului, județul Botoșani, loc în care și-a pitit nu doar visele copilăriei, ci și dorul de mama și de frații ei. Însă, mai presus de toate, Mihaela Ștefăniță a păstrat nealterat un simț al măsurii rar întâlnit astăzi, și-a conservat un soi de atitudine dincolo de care răzbate educația exemplară primită de la părinți. A strălucit în concursuri internaționale de frumusețe, a defilat pe podiumurile din Londra sau Milano, pentru designeri renumiți, de la Elisabetta Franchi și Anton Giulio Grande la Gianni Cirillo. O regăsim pe coperta unor reviste faimoase, dar și în producții cinematografice. Mai mult…

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O firmă din Botoșani vrea să reabiliteze rețelele termice din municipiul Suceava!

astăzi, 10:15

A fost depusă o singură ofertă, cea a firmelor Elsaco Electronic Botoșani, lider de asociere, SICOR București și Conest Iași. Durata contractului este 29 luni, din care cinci luni pentru pro...

Inteligența artificială revoluționează evaluarea în educație!

astăzi, 09:33

Evaluarea elevilor în școli și universități este pe cale să se schimbe radical, pe măsură ce inteligența artificială (AI) își face loc în sistemul educațional. Examenele t...

Biserica rectitorită la Hlipiceni de Arhim. Ciprian Grădinaru va fi sfințită sâmbătă

astăzi, 08:24

Sâmbătă va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Cat...