Botoșani, ruleta rusească: Pericolul din preajma trecerilor de pietoni - FOTO

Botoșani, ruleta rusească: Pericolul din preajma trecerilor de pietoni - FOTO

Accidentele în care sunt implicați pietoni au devenit din ce în ce mai dese, vina fiind de cele mai multe ori împărțită: pietonul nu se asigură corespunzător ori traversează prin loc nepermis; conducătorul auto nu reduce viteza, dă dovadă de neatenție sau, pur și simplu, nu mai poate evita impactul dacă pietonul apare brusc în fața mașinii. Nu puține sunt evenimentele rutiere în care pietonul este lovit chiar pe marcajul pietonal. În funcție de circumstanțe, și aici vina variază procentual între imprudența pietonului și neatenția șoferului. Sau invers.
Există însă și situații în care la producerea unui accident rutier intervin și alți factori. Vizibilitatea redusă (condiții meteo) sau chiar lipsa indicatoarelor/vizibilitatea slabă a marcajelor.

La Botoșani, pe lângă obstrucționarea vizibilității prin parcarea mașinilor în dreptul trecerilor de pietoni (o problemă îndelung discutată și care a adus multe amenzi), șoferii au mai sesizat o problemă care în anii trecuți nu exista: mobilierul stradal amenajat în municipiu. Și nu atât mobilierul, cât vegetația, după cum reiese din imaginile transmise de un cititor Șiri.Botoșani.Ro. "Așa-zisul mobilier stradal din municipiu reprezintă un pericol iminent pentru participanții la trafic, deopotrivă pentru șoferi, care nu au vizibilitate deloc, după cum bine se poate vedea în pozele atașate (iar cand ai și soarele după-amiezii în față e și mai crunt), dar și pentru pietoni, care apar dintr-o dată în fața mașinilor", spune cititorul nostru.

Alte voci spun că șoferul este obligat oricum să se asigure și să aplice în trafic o conduită preventivă. În aceeași situație se află și pietonul, care pentru propria siguranță este obligat să se asigure în momentul traversării. Însă situația se complică și mai mult atunci când se înscrie în traversare regulamentară o mamă cu copilul în căruț, o persoană aflată în scaunul rulant, chiar bicicliștii (adulți ori copii), știut fiind că legea îi obligă să traverseze strada pe lângă bicicletă. Or, din cauza lipsei de vizibilitate, a obliga un pieton să facă pași pe carosabil pentru a se asigura că pot traversa înseamnă a adăuga un plus de pericol și de nesiguranță.

A îmbina utilul cu plăcutul, în acest caz, s-a dovedit a fi o măsură nepotrivită din partea administrației locale, după cum se poate observa din imaginile de mai jos. Șoferii speră că, odată cu căderea frunzelor, vor răsufla ceva mai ușurați în preajma acestor treceri de pietoni. Dar de la primăvara viitoare calvarul va începe din nou. 
Dumneavoastră ce părere aveți? Cum ar trebui să arate zonele din apropierea trecerilor de pietoni din municipiul Botoșani?












 

 

Spune-ne opinia ta