Botoşani: Cum ne cumpărăm vechime în muncă pentru o pensie mai mare!

Sute de botoşăneni îşi cumpără vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie atunci când vor avea vârsta potrivită. O statistică a Casei de Pensii arată că prevederile Legii 186/ 2016 sunt benefice pentru botoşănenii aflaţi în situaţii critice, cauzate de un stagiu mult prea redus de cotizare.

Botoşani: Cum ne cumpărăm vechime în muncă pentru o pensie mai mare!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Persoanele interesate să-şi întregească stagiul de cotizare au posibilitatea, până la sfârşitul acestui an, să cumpere efectiv vechime de la casa de pensii, însă în anumite condiţii. Această posibilitate se asigură în baza Legii nr.186/2016, modificată printr-o ordonanţă de urgenţă care îi asigură valabilitatea până la sfârşitul acestui an.

Practic, legea permite botoşănenilor să plătească o contribuţie de asigurări sociale pentru perioade din ultimii cinci ani. Cei care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare cu perioade din ultimii cinci ani pot încheia un contract cu Casa Judeţeană de Pensii -dacă nu au calitatea de pensionar sau dacă pentru perioada pentru care se doreşte a se face plata contribuţiei de asigurări sociale nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acesruia. Sau pur şi simplu nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

"Cei cinci ani pentru care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale se stabileasc în funcţie de data încheierii contractului de asigurare socială. Perioadele mai mici de cinci ani pentru care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale obligatoriu vor fi în cadrul perioadei maxime de cinci ani, anteriori datei încheierii contractului de asigurare socială. Până pe 15 iunie 2017, Casa Judeţeană de Pensii a încheiat 553 de contracte, iar suma încasată pentru acestea este de peste 3,3 milioane de lei", spune Brînduşa Russu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii.

Persoana interesată să încheie un contract de asigurare socială în baza legii cu Casa Judeţeană de Pensii trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Botoşani. Contractul poate fi încheiat şi de către mandatarul persoanei respective, desemnat prin procură specială.

Dacă persoana doreşte asigurarea pentru perioada maximă, respectiv cinci ani, va trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Se întâmplă tot la Botoşani: Satul cu o mie de suflete şi parc de peste un milion de lei

astăzi, 12:00
762

Într-o localitate cu 1.322 de locuitori, după cum arată Recensământul din 2011, se va amenaja un parc. Este vorba de localitatea Bobuleşti, oraşul Ştefăneşti, acolo unde Primăria ...

Bătaie de joc la 112: echipaje plimbate la Vlăsineşti de un glumeţ încă neidentificat

Vineri, 18 August 2017
3025

Joi noapte, echipajele de urgenţă au fost puse pe drumuri de câţiva tineri, cel mai probabil din Vlăsineşti, care au alarmat operatorii de la serviciul 112 că o persoană are intenţii sin...

Bugetul de investiţii al Spitalului Judeţean, cheltuit pe lucrări cerute de pacienţi şi autorităţi

Vineri, 18 August 2017
745

Mare parte din fondurile rezervate pentru achiziţii de instrumentar şi tehnică medicală a fost folosită pentru remedierea deficienţelor depistate la un control al Inspecţiei Sanitare la Secţia...