Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Zeci de copii care s-au născut în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, în ultimul an, au fost diagnosticați cu infecție cu streptococ beta-hemolitic. Doi prunci au și murit după ce s-a descoperit că au acest streptococ, unul la finele anului trecut, iar al doilea prunc în urmă cu câteva săptămâni.

Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Potrivit datelor prezentate de medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, în urma analizelor efectuate în primul trimestru al acestui an la mame, înainte de naștere sau imediat după naștere, s-a identificat un număr de 32 de cazuri de mame purtătoare de streptococ beta-hemolitic, reprezentând 5% din numărul total de mame care au născut în Maternitate, în timp ce în 2016  au fost descoperite 53 de cazuri de mame purtătoare sau infectate cu streptococ beta-hemolitic.

În cazurile în care s-a descoperit acest streptococ și la copil, reprezentanții Spitalului Județean susțin că acesta nu a fost contactat din spital ci a existat o legătură epidemiologică cu mama, toți copiii identificați cu streptococ în Maternitate având mame infectate sau colonizate cu streptococ beta-hemolotic de grup B.

"Cel mai frecvent colonizează tractul gastrointestinal, una din cauze fiind igiena precară, și existând în tractul intestinal există șansa ca mama să se contamineze. Noi în cadrul spitalului nu am identificat prezența streptococului beta-hemolitic la nou-născut fără a fi prezent la mamă. În cadrul spitalului pentru a preveni apariția infecțiilor asociate asistenței medicale recoltăm funcție de planul anual de autocontrol un număr de teste din fiecare compartiment. În situația în care identificăm prezența unei bacterii pe o suprafață, este izolată și dezinfectată. Funcție de rezistența bacteriie măsurile diferă, dacă rezistența este scăzută se aplică măsuri de dezinfecție curentă, dacă bacteria este multidrog rezistentă se închide și se face curățenie generală în locația respectivă", a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

Anul trecut au fost recoltate de la nivelul întregului spital 4.924 de probe, din care 324 au fost pozitive, fiind prezenți agenți patogeni. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Covoare asfaltice pe mai multe drumuri judeţene. Unde se va interveni!

Luni, 5 Februarie 2018
1444

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a transmis către Consiliul Judeţean o situaţie cu lucrările de întreţinere şi reparaţii ce vor fi făcute anul acesta pe tronsoanele de dr...

Modificări în grupul PNL din Consiliul Judeţean

Luni, 5 Februarie 2018
731

Doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PNL, în urma scrutinului din 2016, renunţă la mandatele din Consiliului Judeţean, locul acestora urmând a fi luat de supleanţi.Unul dintr...

Consilier local, nemulţumit de funcţionarea iluminatului public din Botoşani: "Suntem defazaţi"

Duminică, 4 Februarie 2018
497

Iluminatul public în municipiul Botoşani este o problemă readusă frecvent în discuţie în cadrul sedinţelor de Consiliu Local.  Aşa s-a întâmplat şi la ultima ...