Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Zeci de copii care s-au născut în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, în ultimul an, au fost diagnosticați cu infecție cu streptococ beta-hemolitic. Doi prunci au și murit după ce s-a descoperit că au acest streptococ, unul la finele anului trecut, iar al doilea prunc în urmă cu câteva săptămâni.

Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Potrivit datelor prezentate de medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, în urma analizelor efectuate în primul trimestru al acestui an la mame, înainte de naștere sau imediat după naștere, s-a identificat un număr de 32 de cazuri de mame purtătoare de streptococ beta-hemolitic, reprezentând 5% din numărul total de mame care au născut în Maternitate, în timp ce în 2016  au fost descoperite 53 de cazuri de mame purtătoare sau infectate cu streptococ beta-hemolitic.

În cazurile în care s-a descoperit acest streptococ și la copil, reprezentanții Spitalului Județean susțin că acesta nu a fost contactat din spital ci a existat o legătură epidemiologică cu mama, toți copiii identificați cu streptococ în Maternitate având mame infectate sau colonizate cu streptococ beta-hemolotic de grup B.

"Cel mai frecvent colonizează tractul gastrointestinal, una din cauze fiind igiena precară, și existând în tractul intestinal există șansa ca mama să se contamineze. Noi în cadrul spitalului nu am identificat prezența streptococului beta-hemolitic la nou-născut fără a fi prezent la mamă. În cadrul spitalului pentru a preveni apariția infecțiilor asociate asistenței medicale recoltăm funcție de planul anual de autocontrol un număr de teste din fiecare compartiment. În situația în care identificăm prezența unei bacterii pe o suprafață, este izolată și dezinfectată. Funcție de rezistența bacteriie măsurile diferă, dacă rezistența este scăzută se aplică măsuri de dezinfecție curentă, dacă bacteria este multidrog rezistentă se închide și se face curățenie generală în locația respectivă", a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

Anul trecut au fost recoltate de la nivelul întregului spital 4.924 de probe, din care 324 au fost pozitive, fiind prezenți agenți patogeni. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Gradații de merit redistribuite pe unele discipline

Miercuri, 28 Iunie 2017
703

O parte dintre gradațiile de merit ce vor fi acordate în sistemul de învățământ botoșănean vor fi redistribuite,această redistribuire urmând a se face în cadrul Co...

Nemulțumiri de la biletele de tratament! "Sunt prea puține zile”

Miercuri, 28 Iunie 2017
845

Maria Paraschiv, președintele Sindicatului Pensionarilor, a ridicat această problemă în cadrul Consiliului Consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, la care a fost prezent ș...

Morți puși să plătească taxe, la Botoșani

Miercuri, 28 Iunie 2017
1341

Col. Gheorghe Jalbă a atras atenția că sunt cazuri în care drepturile acordate de lege văduvelor veteranilor de război nu se aplică, deși au fost făcute solicitări oficiale în ace...