Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Zeci de copii care s-au născut în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, în ultimul an, au fost diagnosticați cu infecție cu streptococ beta-hemolitic. Doi prunci au și murit după ce s-a descoperit că au acest streptococ, unul la finele anului trecut, iar al doilea prunc în urmă cu câteva săptămâni.

Zeci de bebeluși născuți în Maternitatea Botoșani, infectați cu streptococ beta-hemolitic. Ce explicație au reprezentanții spitalului!

Potrivit datelor prezentate de medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, în urma analizelor efectuate în primul trimestru al acestui an la mame, înainte de naștere sau imediat după naștere, s-a identificat un număr de 32 de cazuri de mame purtătoare de streptococ beta-hemolitic, reprezentând 5% din numărul total de mame care au născut în Maternitate, în timp ce în 2016  au fost descoperite 53 de cazuri de mame purtătoare sau infectate cu streptococ beta-hemolitic.

În cazurile în care s-a descoperit acest streptococ și la copil, reprezentanții Spitalului Județean susțin că acesta nu a fost contactat din spital ci a existat o legătură epidemiologică cu mama, toți copiii identificați cu streptococ în Maternitate având mame infectate sau colonizate cu streptococ beta-hemolotic de grup B.

"Cel mai frecvent colonizează tractul gastrointestinal, una din cauze fiind igiena precară, și existând în tractul intestinal există șansa ca mama să se contamineze. Noi în cadrul spitalului nu am identificat prezența streptococului beta-hemolitic la nou-născut fără a fi prezent la mamă. În cadrul spitalului pentru a preveni apariția infecțiilor asociate asistenței medicale recoltăm funcție de planul anual de autocontrol un număr de teste din fiecare compartiment. În situația în care identificăm prezența unei bacterii pe o suprafață, este izolată și dezinfectată. Funcție de rezistența bacteriie măsurile diferă, dacă rezistența este scăzută se aplică măsuri de dezinfecție curentă, dacă bacteria este multidrog rezistentă se închide și se face curățenie generală în locația respectivă", a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

Anul trecut au fost recoltate de la nivelul întregului spital 4.924 de probe, din care 324 au fost pozitive, fiind prezenți agenți patogeni. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Protest al polițiștilor și angajaților Ambulanței în fața Prefecturii - FOTO

Luni, 23 Octombrie 2017
1450

Aproximativ 20 de sindicaliști de la Blocul Național Sindical, Filiala Județeană Botoșani, angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Serviciului Județean de Ambulanță, Jandarmerie...

Sinistrații din blocul de pe Primăverii vor putea reveni în locuințe după verificarea utilităților

Luni, 23 Octombrie 2017
826

Sinistrații din blocul de pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, afectați de explozia de la jumătatea lunii septembrie, se vor putea întoarce în locuințe doar după ce se va ...

Consilieri noi în echipa prefectului judeţului

Luni, 23 Octombrie 2017
1326

Cancelaria prefectului judeţului Botoşani are, de săptămâna aceasta, doi noi consilieri. Unul dintre aceştia se va ocupa de relaţiile cu presa, fiind vorba de fosta jurnalistă Mădălina ...