Sunt sau nu nocive vopselele de par?

O serie de cercetari in acest domeniu au aratat o incidenta mai mare a anumitor tipuri de cancer in randul lucratorilor de la saloanele de coafura, dar si a persoanelor care folosesc acasa vopsele pentru colorarea parului.

Sunt sau nu nocive vopselele de par?

   Foto: sfatulmedicului.ro

Una din trei femei de varsta a doua si unul din 10 barbati din aceeasi categorie de varsta decid sa isi vopseasca parul, atunci cand acesta incepe sa albeasca, arata studii recente.

Tratamentele variaza de la vopsitul ocazional pentru a reda parului culoarea apropiata de cea naturala pana la vopsirea radacinilor o data la trei saptamani. Insa cat de sigure sunt produsele pentru colorarea parului?

O serie de cercetari in acest domeniu au aratat o incidenta mai mare a anumitor tipuri de cancer in randul lucratorilor de la saloanele de coafura, dar si a persoanelor care folosesc acasa vopsele pentru colorarea parului. Alte studii, in schimb, nu au aratat nicio legatura intre cancer si vopseaua de par, ne arata Sfatul Medicului.

Si, totusi, sunt sau nu nocive vopselele de par?

 

Tipuri de vopsea

Exista o varietate de produse disponibile pentru a colora parul grizonant. Nuantatoarele temporare se curata usor de pe par odata cu fiecare spalare, intrucat acestea nu sunt absorbite de stratul exterior al firului de par.

Culorile semi-permanente penetreaza si coloreaza, pateaza cuticulele firelor de par, avand o durata de pana la 6-10 samponari.

Vopselele permanente sunt, de departe, cele mai populare, reprezentand aproximativ 80% din piata. Ele dureaza mai mult intrucat creeaza molecule colorate in interiorul firului de par.

In ce consta pericolul

Unul dintre ingredientele continute de vopseaua de par, si anume para-fenilendiamina, a fost considerat foarte periculos. Controalele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania au scos la iveala faptul ca 69% dintre vopsele de par existente pe piata de la noi contin acest ingredient.

Para-fenilendiamina patrunde in firele de par si in foliculii acestora si afecteaza proteinele din piele, favorizand aparitia reactiilor alergice. Pe termen lung, efectele expunerii la aceasta substanta include astm, limfom non-Hodgkins si lupus.

Acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de san, uterin, de vezica urinara si de leucemie.

De asemenea, peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apa oxigenata, este folosit pentru decolorarea parului. Testele pe animale au demonstrat ca acesta afecteaza sistemul respirator si pe cel nervos.

Mai mult, unele studii sugereaza ca apa oxigenata ar modifica structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer de sange, de san sau vezica. Tocmai de aceea, utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzisa in tari precum Japonia si Canada.

Inca de la mijlocul anilor 70, cercetarile au aratat ca anumite componente ale colorantilor permanenti pentru par, cauzeaza cancer la animale. In consecinta, majoritatea producatorilor evita folosirea aceste ingrediente periculoase.

Din pacate, au existat ulterior si alte studii care s-au stabilit cu fermitate un risc de cancer asociat vopselelor de par. Studiile care arata lipsa pericolului nu au putut insa sa stabileasca daca toate tipurile de vopsea de par sunt bune.

In plus, acestea nu au luat in calcul frecventa de aplicare, alte cercetari determinand o stransa legatura intre aparitia cancerului si numarul aplicarilor vopselei de par.

O persoana care isi vopseste radacinile parului la fiecare cateva saptamani prezinta o expunere chimica mult mai mare decat o persoana care utilizeaza o vopsire temporara la fiecare cateva luni.

Unele studii au descoperit o legatura intre vopselele permanente si cancerul de vezica urinara, in special in cazul persoanelor care le-au folosit pe termen lung, mai exact, peste 15 ani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...