NU IGNORA! Boli grave pe care le anunță durerile de spate

Durerile de spate pot semnala existenţa unor probleme grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulaţiile, oasele sau rinichii, fiind totodată şi principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi cauza a o treime din cazurile de invaliditate, potrivit medicilor.

NU IGNORA! Boli grave pe care le anunță durerile de spate

   Foto: Doctorul Zilei

"În multe cazuri, senzaţiile neplăcute de la nivelul spatelui pot semnala existenţa unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulaţiile, oasele sau rinichii. Comparând statisticile din 187 de ţări, cercetătorii americani şi australieni au constatat, recent, că aproape 10% din populaţia lumii, inclusiv copiii, suferă de lombalgii. Mai mult, studiile acestora au arătat că durerile lombare sunt principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă", susţine pentru Doctorul Zilei medicul Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic.

Potrivit medicului, cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui muşchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă.

"Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoţită de amorţeală. În aceste cazuri se recomandă, în general, repaus fizic şi căldură locală. Se interzice căratul greutăţilor, statul în picioare sau în frig, iar medicaţia decontracturantă a musculaturii şi antiinflamatorie se prescrie doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale", mai spune dr. Manea.

O altă cauză a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate ce constă în degenerarea articulaţiilor şi, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialişti, în urma unor investigaţii amănunţite.

Şi hernia de disc, adică ruperea unui disc intervetebral determinată de presiunile create asupra coloanei în urma efortului fizic intens sau a unor traume, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părţii inferioare a spatelui, feselor şi membrelor inferioare. "În fază acută, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, iar în recuperare, şedinţe de fizioterapie, elongaţii, mobilizare vertebrală şi masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizează sistemul David şi kinetoterapia. În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară şi intervenţia chirurgicală", explică medicul.

O altă posibilă cauză a durerilor de spate este fibromialgia. "Fibromialgia este o afecţiune cronică manifestată prin oboseală, depresie şi dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puţin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a şoldurilor. Şi în astfel de cazuri, doar medicul poate prescrie un tratament, în funcţie de fiecare pacient în parte", a adăugat dr. Ioan Manea.

Specialiştii menţionează, în acelaşi context, şi osteoporoza, care cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenţei oaselor. Pe fondul acestei fragilităţi, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoşe de la piaţă sau o căzătură pot determina fracturarea oaselor slăbite.

"Problema poate fi remediată printr-un tratament adecvat şi prin intervenţie chirurgicală. În plus, o infecţie, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depistează însă prin investigaţii suplimentare şi se tratează doar la recomandarea medicului. Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine ca orice persoană cu o astfel de suferinţă să consulte un medic atunci când problemele se acutizează, pentru a primi tratamentul potrivit", conchide medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...