Pentru sănătatea oamenilor peste 65 de ani din Suceava şi Botoşani, CNAS a alocat de 24, respectiv de 98 de ori mai puţini bani faţă de media naţională!

Pentru sănătatea oamenilor peste 65 de ani din Suceava şi Botoşani, CNAS a alocat de 24, respectiv de 98 de ori mai puţini bani faţă de media naţională!

O analiză efectuată de conducerea Spitalului de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava asupra sumelor alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii de îngrijire la domiciliu pentru pacienţii cu vârste peste 65 de ani arată o realitate tristă: judeţele din Regiunea de Nord-Est a ţării, cu excepţia judeţului Iaşi, au primit cei mai puţini bani.

Pe baza raportului de activitate a CNAS pe anul 2017 şi a indicatorilor Institutului Naţional de Statistică, managerul spitalului din Suceava, economistul Vasile Rîmbu, a arătat că pentru populaţia cu vârsta peste 65 de ani din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău şi Neamţ, sumele alocate per capita de CNAS au fost de 24, respectiv de 98 de ori mai mici faţă de media naţională sau faţă de cele alocate în municipiul Bucureşti. Judeţul vecin, Botoşani, este pe ultimul loc din acest punct de vedere. La fel, judeţele Suceava, Bacău şi Neamţ se situează în ultimele 10 locuri din ţară la alocări financiare per capita pentru servicii de îngrijiri la domiciliu, cu sumede 3-4 ori mai mici faţă de media naţională şi cu 13-16 ori mai mici faţă de cele alocate în Bucureşti.

„În contrast cu aceasta, judeţul Iaşi este pe locul doi pe ţară, cu alocări de peste 2,4 ori mai mari faţă de media naţională şi cu sume de 8-58 de ori peste alocările per capita la populaţia cu vârsta peste 65 de ani faţă de celelalte judeţe din Regiunea NE”, a explicat Vasile Rîmbu, acuzând alocarea discriminatorie promovată de Casa de Asigurări de Sănătate, care blochează accesul pacienţilor la aceste servicii.

Nota de plată a „reformei” va fi suportată, până la urmă, de pacienţi în aceste condiţii, a spus managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, serviciile de îngrijiri la domiciliu din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău nu pot prelua cazurile externate din spital, care sunt de competenţa lor. Mai mult, dacă aceste servicii nu sunt bine dezvoltate, spitalele nu-şi permit să refuze pacienţii în vârstă, cu afecţiuni care ar putea fi tratate la domiciliu. Citeste continuarea pe Monitorul de Suceava...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...