IMPORTANT: Când devin periculoase chisturile la rinichi?

IMPORTANT: Când devin periculoase chisturile la rinichi?

Rinichii sunt doua organe pereche ce au forme asemanatoare boabelor de fasole si sunt asezati posterior de organele abdominale, chiar sub cutia toracica. Rinichii au rolul important de a filtra deseurile din sange inainte ca acestea sa fie eliminate din organism sub forma de urina.

De asemenea, o alta functie importanta a rinichilor consta in reglarea tensiunii arteriale, dar si gestionarea multor alte aspecte importante ale desfasurarii optime a organismului.

Detectarea unui chist la nivelul rinichiului reprezinta o conditie ce poate sa para grava, dar nu intotdeauna este asa. Chisturile renale simple reprezinta afectiuni destul de frecvente.

Ce sunt chisturile renale?

Chisturile renale reprezinta acumulari rotunde de lichid, cu forma de sac, care se formeaza la nivelul tesutului renal. In marea majoritate a cazurilor, chisturile renale simple nu produc complicatii si nu afecteaza functia renala in niciun fel.

Cu toate acestea, ele pot provoca dureri, se pot infecta sau pot determina alte simptome daca cresc prea mult in dimensiune.

Chisturile renale simple trebuie diferentiate de chisturile ce se formeaza din cauza bolii renale polichistice. Boala polichistica renala este o afectiune genetica care poate produce numeroase chisturi, marirea in dimensiuni a rinichilor, dar si afectarea functiei renale.

In cazul bolii chistice renale dobandite, rinichii dezvolta chisturi ca rezultat a leziunilor pe termen lung provocate fie de anumite boli renale, fie de dializa. Boala chistica a rinichilor se diferentiaza de boala polichistica renala prin faptul ca nu este genetica, ci apare ca urmare a altor probleme la nivelul rinichilor.

Chisturile ce apar din cauza bolii chistice renale dobandite nu necesita, de obicei, tratament, dar cauza ce le-a produs trebuie inlaturata.

Factori de risc

Cercetatorii in domeniu nu sunt inca siguri care sunt cauzele ce duc la formarea chisturilor renale simple. In afara de imbatranire, nu exista factori de risc reali pentru dezvoltarea chisturilor renale simple.

S-a demonstrat ca factorii ce tin de alimentatie si de stilul de viata nu par sa influenteze riscul de a dezvolta aceste chisturi.

Chisturile renale simple sunt destul de frecvente pe masura ce oamenii imbatranesc. S-a constatat ca pana la 25% dintre adultii cu varste mai mari de 40 de ani si jumatate dintre cei cu varste de peste 50 de ani dezvolta chisturi renale simple la un moment dat.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca barbatii au mai multe sanse de a dezvolta chisturi decat femeile.

Tablou clinic

Cele mai multe chisturi renale simple sunt asimptomatice, acest lucru insemnand ca existenta lor nu cauzeaza simptome. Cu toate acestea, daca un chist creste suficient de mare, poate provoca urmatorul tablou clinic:

• Durere in spate sau in lateral;
• Durere la nivelul abdomenului superior sau la nivelul soldurilor;
• Febra, daca chistul devine infectat;
• Hematurie, adica prezenta sangelui in urina;
• Senzatie frecventa si nevoie imperioasa de a urina.

Simptomele se pot intensifica daca apar complicatii, cum ar fi infectiile sau rupturile renale. Daca simptomele devin severe, solicitarea serviciilor medicale este necesara.

De asemenea, urmarirea regulata a chisturilor, indiferent de dimensiunile acestora, este indicata pentru a preveni sau a trata precoce complicatiile ce pot sa apara.

Complicatii posibile

Cele mai multe chisturi renale simple nu produc complicatii si probleme decat in cazuri rare. Aceste complicatii ocazionale includ:

Infectarea chisturilor – atunci cand devin infectate, chisturile renale provoaca febra si durere;

Ruperea chisturilor – se insoteste de dureri severe la nivelul spatelui, uneori chiar si de sangerare;

Obstructia urinara – chisturile renale care blocheaza fluxul normal de urina pot duce la inflamarea rinichiului (hidronefroza).

Majoritatea complicatiilor pot fi gestionate in mod conservator. Cu toate acestea, complicatiile pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate prompt.

Din acest motiv se indica solicitarea cadrelor medicale atunci cand se suspicioneaza orice tip de afectare renala.

Diagnosticare

De cele mai multe ori, chisturile renale sunt descoperite in timpul unor investigatii de imagistica medicala facute cu totul din alte motive.

Dupa ce chistul renal a fost detectat, medicul poate solicita si alte investigatii suplimentare pentru a descoperi mai multe detalii. De obicei, aceste investigatii includ:

• Examinarea CT (tomografia computerizata) – imagistica computerizata creeaza o imagine tridimensionala a rinichilor pentru a evidentia chisturile sau tumorile situate la acest nivel;

• Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) – undele radio si magnetii sunt utilizati pentru a forma imagini ale tesuturilor si organelor moi ale corpului, inclusiv ale rinichilor;

• Ecografia renala – investigatia nu este invaziva si utilizeaza undele sonore pentru a crea imaginea rinichilor;

• Testul functiei renale – reprezinta un test simplu de sange care verifica cat de bine functioneaza rinichii;

• Examene ale urinei.

Aceste investigatii sunt usor de facut si, de cele mai multe ori, nu necesita pregatire in prealabil.

Optiuni de tratament

Majoritatea chisturilor renale simple nu necesita niciun tratament, doar monitorizare periodica. Acest lucru se intampla atunci cand chisturile nu produc semne si simptome si nu interfereaza cu functia renala.

Chisturile renale care cauzeaza simptomatologie pot necesita tratament, mai ales daca blocheaza fluxul de urina sau induc sangerari ale rinichilor. In aceste cazuri medicul poate recomanda drenajul chistului.

In timpul acestei investigatii, medicul va utiliza ultrasunetele pentru a ghida un ac special catre chist. Acesta va fi apoi perforat cu acul si drenat.

Ulterior, medicul va injecta o solutie salina in zona respectiva pentru a intari tesutul inconjurator si pentru a preveni formarea unui alt chist.

Trebuie cunoscut faptul ca procedura se face sub anestezie, de cele mai multe ori utilizandu-se anestezia locala.

In cazuri rare, cand chistul atinge dimensiuni foarte mari, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru evacuarea sau eliminarea masei nedorite. In mod normal, procedura se va face laparoscopic si sub anestezie generala.

In cazul chisturilor infectate, tratamentul cu antibiotice poate fi instaurat inainte de a fi luat in calcul orice alt tratament.

In functie de tipul de procedura recomandata de medic, pacientii cu chisturi renale pot necesita internarea in spital sau pot fi externati in aceeasi zi.

Concluzii

Chisturile renale simple sunt in mod normal inofensive si nu necesita tratament. Cu toate acestea, in cazul in care tratamentul este necesar, trebuie stiut ca perspectiva este una foarte buna, iar pacientii se recupereaza complet in scurt timp.

Pentru chisturile asimptomatice se recomanda investigatii periodice pentru a vedea daca acestea au crescut in dimensiuni. Preventia ajuta la evitarea complicatiilor si a interventiilor neplacute.

Cu cat evolutia chisturilor este observata mai rapid si tratamentul optim este instaurat, cu atat perspectiva cu privire la viitor este mai buna.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
110

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
219

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
350

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...