Milioane de euro pe seama copiilor. Cumperi mezeluri şi brânzeturi pentru copii?

Milioane de euro pe seama copiilor. Cumperi mezeluri şi brânzeturi pentru copii?

Industria alimentară câștigă anual milioane de euro din produsele vândute pentru copii. Dar în ambalajele atrăgătoare se poate ascunde același conținut ridicat de substanțe chimice alimentare, acuză organizațiile de protecția consumatorului. 

Industria se apără și spune că alimentele adresate în special copiilor au mai puțini aditivi și sare și mai multă carne. În lipsa unei reglementări ferme, fiecare producător face însa ce vrea. Iată ce a descoperit Inspectorul Pro.

Produsele promovate în aşa fel încât părinţii să le cumpere pentru copiii lor, au de cele mai multe ori acelaşi nivel de nitriţi şi polifosfați ca şi alimentele pentru cei mari. Indiferent că vorbim de şuncă, brânză topită sau crenvurști.

O echipă de la Inspectorul Pro a testat - la Institutul pentru Cercetări Alimentare - mai multe sortimente de mezeluri şi brânzeturi dedicate copiilor.

Ambalajele atractive, care fac cu ochiul părinţilor, nu au putut ascunde conţinutul de aditivi şi substanţe chimice alimentare. Chiar dacă măsurătorile au ieşit în limite normale, părinţii trebuie să ştie ce pun în sanvişul copiilor.

La şuncă, rezultatele analizelor arată o cantitate de nitriţi de 1 mg la 100 de grame de produs. Iar la crenvurști, 6 mg de nitriţi la o sută de grame de crenvurști de pui. Polifosfații - adică sărurile de fosfor folosite ca emulsii în brânza topită - au ieşit cu valori foarte apropiate de nivelul maxim admis de regulamentul European 1333.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare: “La partea de brânzeturi topite, ele au declarat pe etichetă polifosfați, însă ne apropiem foarte mult de limita legală.”

Reporter: Care e?

Alexandru Cîrîc: Limită e 20.000 .... şi noi avem la unul 17.900, 18.900.

Reporter: De ce se duc până la limita superioară cu aditivii?

Alexandru Cîrîc: Cu cât pui mai mult cu atât emulsionezi mai bine, cu atât se reţine mai multă apă, cu cât reţii mai multă apă şi ai o emulsie mai bună cu atât cumpărătorul va plăti mai multă apă, mai puţină proteină, mai puţină brânză.

Realitate, confirmată de altfel, şi de preşedintele patronatelor din industria laptelui.

Dorin Cojocaru, Asociația April: Şi sunt puse şi la nivel de sub 1 metru să vadă numai copilul, să nu vadă părintele.

Reporter: Cine ar trebui să intervină? 

Dorin Cojocaru: Consider că statul trebuie să mă protejeze, iar ANPC-ul să monitorizeze.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor INFOCONS susţine că industria alimentară ne vinde iluzii.

Sorin Mierlea, INFOCONS: Să nu avem senzaţia sau iluzia că în momentul în care discutăm despre un produs pentru copii este poate mai bun sau mai sănătos decât un produs decât din cealaltă zona de raft, până la urmă e o zonă de marketing destul de activă în ultima perioadă.

Material complet pe stirileprotv.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Romario Benzar, mesaje după accidentare: ”Chiar m-a impresionat!”. Când revine pe teren!

astăzi, 14:50
15

”Îmi doresc să îmi ajut echipa să ne salvăm!””Aștept miercuri sau joi să mă duc să îmi scoată firele și să fie totul bine ca să pot să încep a...

Covor asfaltic pe un drum județean important din Botoșani! (foto)

astăzi, 14:44
29

Unul dintre cele mai importante sectoare de drum, aflat în aceste momente în plin proces de asfaltare, este drumul județean DJ 296 Botoșani-Cișmea-intersecție Costești, acolo unde sun...

(A) WORK TAPE MEDICAL FIZIO S.R.L. - Comunicat de presă

astăzi, 14:18
39

Beneficiarul WORK TAPE MEDICAL FIZIO S.R.L., cu sediul în Municipiul Botoșani, Bulevardul George Enescu, Nr. 9 C, demisol, județul Botoșani, urmează să implementeze proiectul "Dezvolta...